(Paper) : TCS Placement Paper Pattern (Only Aptitude)

49) One tank will fill in 6 minutes at the rate of 3cu ft /min, length of tank is 4 ft and the width is 1/2 of length, what is the depth of the tank?

3 ft 7.5 inches

50) A man has to get air-mail. He starts to go to airport on his motorbike. Plane comes early and the mail is sent by a horse-cart. The man meets the cart in the middle after half an hour. He takes the mail and returns back, by doing so, he saves twenty minutes. How early did the plane arrive?

Ans:10min:::assume  he started at 1:00,so at 1:30 he met cart. He returned home at 2:00.so it took him 1 hour for the total jorney.by doing this he saved 20 min.so the actual time if the plane is not late is 1 hour and 20 min.so the actual time of plane is at 1:40.The cart travelled a time of 10 min before it met him.so the plane is 10 min early.

51) Ram singh goes to his office in the city every day from his suburban house. His driver Mangaram drops him at the railway station in the morning and picks him up in the evening. Every evening Ram singh reaches the station at 5 o'clock. Mangaram also reaches at the same time. One day Ram singh started early from his office and came to the station at 4 o'clock. Not wanting to wait for the car he starts walking home. Mangaram starts at normal time, picks him up on the way and takes him back house, half an hour early. How much time did Ram singh walked?

52) 2 trees are there. One grows at 3/5 of the other. In 4 years total growth of the trees is 8 ft. what growth will smaller tree have in 2 years.

Sol) THE BIG TREE GROWS 8FT IN 4 YEARS=>THE BIG TREE  GROWS 4FT IN 2 YEARS.WHEN WE DIVIDE 4FT/5=.8*3=>2.4

ans: 1.5 mt 4 (x+(3/5)x)=88x/5=2x=5/4 after 2 years x=(3/5)*(5/4)*2 =1.5

53) There is a six digit code. Its first two digits, multiplied by 3 gives all ones. And the next two digits multiplied by 6 give all twos. Remaining two digits multiplied by 9 gives all threes. Then what is the code?

sol) Assume the digit xx xx xx (six digits)
First Two digit       xx * 3=111
                      xx=111/3=37
( first two digits of 1 is not divisible by 3   so we can use 111)
Second Two digit xx*6=222
                 xx=222/6=37
( first two digits of 2 is not divisible by 6   so we can use 222)
Thrid Two digit    xx*9=333
                   xx=333/9=37
( first two digits of 3 is not divisible by 9   so we can use 333)

54) There are 4 balls and 4 boxes of colours yellow, pink, red and green. Red ball is in a box whose colour is same as that of the ball in a yellow box. Red box has green ball. In which box you find the yellow ball?

Ans is green...

Sol) Yellow box can have either of pink/yellow balls.
if we put a yellow ball in "yellow" box then it wud imply that "yellow" is also the colour of the box which has the red ball(becoz acordin 2 d question,d box of the red ball n the ball in the yellow box have same colour)
thus this possibility is ruled out...
therefore the ball in yellow box must be pink,hence the colour of box containin red ball is also pink....
=>the box colour left out is "green",,,which is alloted to the only box left,,,the one which has yellow ball..

55) A bag contains 20 yellow balls, 10 green balls, 5 white balls, 8 black balls, and 1 red ball. How many minimum balls one should pick out so that to make sure the he gets at least 2 balls of same color.

Ans:he should pick 6 ball totally.

Sol) Suppose he picks 5 balls of all different colours then  when he picks up the sixth one, it must match  any on of the previously drawn ball colour.
thus he must pick 6 balls

56) What is the number of zeros at the end of the product of the numbers from 1 to 100

Sol) For every 5 in unit palce one zero is added
Ch eta naS
so between 1 to 100 there are 10 nos like 5,15,25,..,95 which has 5 in unit place.
Similarly for every no divisible by 10 one zero is added in the answer so between 1 to 100  11 zeros are added
for 25,50,75 3 extra zeros are added
so total no of zeros are 10+11+3=24

57) 10 Digit number has its first digit equals to the numbers of 1's, second digit equals to the numbers of 2's, 3rd digit equals to the numbers of 3's .4th equals number of 4's..till 9th digit equals to the numbers of 9's and 10th digit equals to the number of 0's. what is the number?.(6marks)

Ans:2100010006

2---shows that two 1's in the ans
1---shows that one 2 in ans
0---shows no 3 in the ans
0---shows no 4 in the ans
0---shows no 5 in the ans
1---shows one 6 in the ans
0---shows no 7 in the ans
0---shows no 8 in the ans
0---shows no 9 in the ans
6---shows six 0's in the ans

58) There are two numbers in the ratio 8:9. if the smaller of the two numbers is increased by 12 and the larger number is reduced by 19 thee the ratio of the two numbers is 5:9. Find the larger number?

sol) 8x:9x initialy
8x+ 12 : 9x - 19 = 5x:9x
8x+12 = 5x
-> x = 4
9x = 36 not sure about the answer ..

59) There are three different boxes A, B and C. Difference between weights of A and B is 3 kgs. And between B and C is 5 kgs. Then what is the maximum sum of the differences of all possible combinations when two boxes are taken each time

A-B = 3
B-c = 5
a-c = 8

so sum of diff = 8+3+5 = 16 kgs

60) A and B are shooters and having their exam. A and B fall short of 10 and 2 shots respectively to the qualifying mark. If each of them fired atleast one shot and even by adding their total score together, they fall short of the qualifying mark, what is the qualifying mark?

Ans is 11

coz each had atleast 1 shot done so 10 + 1 = 11
n 9 + 2 = 11
so d ans is 11

61) A, B, C, and D tells the following times by looking at their watches. A tells it is 3 to 12. B tells it is 3 past 12. C tells it is 12:2. D tells it is half a dozen too soon to 12. No two watches show the same time. The difference between the watches is 2,3,4,5 respectively. Whose watch shows maximum time?

sol) A shows 11:57, B shows 12:03, C shows 12:02, and D shows 11:06 therefore, max time is for B

62) Falling height is proportional to square of the time. One object falls 64cm in 2sec than in 6sec from how much height the object will fall.

Sol) The falling height is proportional to the squere of the time.

Now, the falling height is 64cm at 2sec
so, the proportional constant is=64/(2*2)=16;
so, at 6sec the object fall maximum (16*6*6)cm=576cm;
Now, the object may be situated at any where.
if it is>576 only that time the object falling 576cm within 6sec .Otherwise if it is situated<576 then it fall only that height at 6sec.

63) Gavaskar average in first 50 innings was 50. After the 51st innings his average was 51 how many runs he made in the 51st innings

Ans) first 50 ings.- run= 50*50=2500
51st ings.- avg 51. so total run =51*51=2601.
so run scored in that ings=2601-2500=101 runs.

64) Anand finishes a work in 7 days, Bittu finishes the same job in 8 days and Chandu in 6 days. They take turns to finish the work. Anand on the first day, Bittu on the second and Chandu on the third day and then Anand again and so on. On which day will the work get over?

a) 3rd  
b) 6th  
c) 9th  
d) 7th

Ans is d) 7th day

Sol) In d 1st day Anand does 1/7th of total work
similarly,
Bithu does 1/8th work in d 2nd day
hence at d end of 3 days, work done = 1/7+1/8+1/6=73/168
remaining work = (168-73)/168 = 95/168
again after 6 days of work, remaining work is = (95-73)/168 = 22/168
and hence Anand completes the work on 7th day.(hope u understood.)

65) A man, a women and a child can do a piece of work in 6 days,man can do it in 14 days, women can do it 16 days, and in how many days child can do the same work?

The child does it in 24 days

66)
A: 1 1 0 1 1 0 1 1
B: 0 1 1 1 1 0 1 0
C: 0 1 1 0 1 1 0 1
Find ( (A-B) u C )==?

Hint : 109

A-B is {A} - {A n B}
A: 1 1 0 1 1 0 1 1
B: 0 1 1 1 1 0 1 0
by binary sub. a-b = 01100001 (1-0=1, 1-1=0,0-0=0, n for the 1st 3 digits 110-011=011)
now (a-b)uc= 01100001
           or      01101101
gives 1101101... convert to decimal equals 109

Page:    1      3     ?Previous