(Paper) : TCS Placement Paper Pattern 2006 (Written)

Paper : TCS Placement Paper Pattern 2006 (Written)


1. 232 expressed in base-5 is 1412. (Similar Q in different form & number also appeared.)
2. Pick the odd one out:
A) SMTP
B) HTTP
C) ARP
D) SAP

3. Pick the odd one out:
A) DB2
B) ORACLE
C) WAP
D) ARP
(I might have interchanged some choices for Qs 2 & 3. Please check.)

4. The following is not a triangle:
A) (60o, 80o, 20o)
B) (90o, 60o, 30o)
C) (54o, 66o, 60o)
D) (69o, 51o, 60o)

Ans: A (since sum of the angles in a triangle = 180o.)

5. The following is a planar cube (E, V, F):
A) (12, 8, 6)
B) (12, 6,
C) (6, 6, 
D) (6, 8, 6)

E - no. of edges V - no. of vertices F - no. of faces

Ans: A

6. The greatest prime number among the following which can be stored in a 6-bit word computer is:
A) 61
B) 63
C) 65
D) 67
E) 69

7. Calc. A-(B C) and represent the resulting 8-bit word in decimal form.
A 0 0 1 1 0 0 1 1
B 0 1 0 1 0 1 0 1
C 0 0 0 0 1 1 1 1

A-(B C)
(I might have interchanged the values of A, B & C but still try this.)

8. Fit a suitable curve with the given data.
x         y
1000  3
?     ?
?     ?
?     ?

A) y = log x B) y = log 10x C) y = -10log x D) y = ex

Ans: A

9. How many B's are followed by G's which are not followed by S's in the following series:

B B G M P Q B G S K O B G A S B B G D E F B G S T I

Ans: 4 (Another Q on the same logic was also asked.)

10. M(373,5) + R(3.4) + T(7.7) - R(5. = ___
M - Modulo R - Round-off  T - Truncate

Ans: 3 + 3 + 7 - 6 = 7
(In the above, first term means the remainder obtained after dividing 373 by 5.)

11. Match the following:
A) Female - Girl i) A type of
B) Bug - Reptile ii) A superset of
C) Beagle - Dog iii) A part of
D) Piston - Engine iv) Not a part of

(Another set like this was also asked.)

12. There is a matrix X of order 7 9 whose elements will be filled column-wise. The address of the first element X(1,1) is 1258. Each element occupies 4 bytes of memory. Then the address of the element X(5,8) is 1473.
13. 5 7 11 ? 25

Ans: 17

14. A, B & C can do a piece of work in 8 days. A alone can do it in 12 days and B alone can do it 16 days. Then C alone can do it in ___.
15. The line equation of the following curve is
A) y = ex
B) y = tan x
C) y = cos x
D) x + y = 0

Ans: D (For some others, tan x and cos x curves were asked.)

16. A & B can do a piece of work in 12 days. A is capable of doing twice the work as B. In how many days A alone can complete the work?
17. If the first/second, third/fourth, fifth/sixth etc. letters of the word PSYCHIATRIST are interchanged, then the letter which is 8th from right is I .
18. If DCPRY is coded as CBOQX then SPEND can be coded as RODMC.
19. The following is not a triangle:
A) (2,3,4)
B) (3,4,5)
C) (5,5,5)
D) (1,3,5)

Ans: D (Clue: Sum of any two sides should be greater than the third side.)

20. Temperature in Chennai is measured since 12 noon is given by (t2/9) + 4t + 16. Then the difference in temperatures between 4 pm and 9 pm is ___. (I don't remember the question but can only outline it.)
21. Aeroplane - 12oN 26oE - 20oS 30oW - Longitude - 8 hours to reach destination.

(I don't remember the question but can only outline it. Ans: 5 hr. 40 min.)

22. Three savings 20%, 40%, 10% - Net saving? (I don't remember this question also but can only outline it.)
23. _____
A) Distance
B) Time
C) Velocity
24. n 100 or 100 n (I don't remember exactly). If n increases by 1% then ---
25. Data Interpretation from Charts