(paper) SONATA CAMPUS PLACEMENT PAPER (APTITUDE)

PAPER: SONATA CAMPUS PLACEMENT PAPER (APTITUDE)

1. Y catches 5 times more fishes than X. If total number of fishes caught by X and Y is 48, then number of fishes caught by X?

Ans: 8

2. Y catches 5 times more fishes than X. If total number of fishes caught by X and Y is 42, then number of fishes caught by X?

Ans: 7

3. If a train covers 600m in 0.5 seconds, how long it will cover in 10 seconds?

Ans: 3000m = 3km

4. The girl's age is twice that of boy, if the boy is four years old. After four years the age

of the girl is

Ans: 12 years

5. Sister's age is twice than that of the brother. If the brother's age is six, what is the sister's age after two years?

Ans: 14 Yrs.

6. Two lemons cost 10 cents. Then one and a half dozen cost

Ans: 90 cents

7. A clock is late by 1 minute 27 seconds in a month. Then how much will it be late in 1 day?

Ans: 2.9 seconds

8. Which of the following figures together will make a triangle?

Ans: a,b,c,d

9. Make a square by drawing only one line

Ans: line 2-5, square 2-3-4-5-2

10. Which of the following is the odd one? crew, constellation, companion, league, participants.

Ans: companion

11. Opposite of Remote?

(a) Far (b) Near (c) Huge (d) Village

12. Statement A: All great men are ridiculous;

Statement B: I am ridiculous ;

Inference : I am a great man;

(a) True (b) False (c) Not clear

13. Statement: Normal children are active;

Inference: All children are active;

(a) True (b) False (c) Uncertain

14. Next number in the series 1, 1/2, 1/4, 1/8 ?

Ans: 1/16

15. In 6 seconds a light flashes once. In one hour how many times it will flash?

Ans: 601 times

16. At 20% discount, a cycle is sold at a selling price of 2500 Rs. What is the actual price?

Ans: Rs. 3125

17. Statement A: A & B have same age;

Statement B: B is younger than C;

Inference : A is younger than C;

(a) True (b) False (c) Uncertain

18. All chickens lay eggs (True/False)

Ans: False

19. A invests $12000, B invests $8000, C invests $6000 and they got a profit of $1200. How much share A got more than B and C?

Ans: 2/13 and 3/13