(Paper) Latest TCS Fresher Job Interview Paper, 13 January 2011

Latest TCS Fresher Job Interview Paper, 13 January 2011

Company Name: TCS
Type: Fresher, Job Interview
Venue: JIS Group, Kolkata
Placement Date: 13, January 2011.

Selection process:
1.
 Aptitude Test
2. Personal Interview

Written Test:

1) For the FIFA world cup, Paul the octopus has been predicting the winner of each match with amazing success. It is rumored that in a match between 2 teams A and B, Paul picks A with the same probability as A's chances of winning.
Let's assume such rumors to be true and that in a match between X and Y, X the stronger team has a probability of 4/5 of winning the game. What is the probability that Paul will correctly pick the winner of the X-Y game?
Ans: ((4/5)^2+(1-1/5)^2)

2) A circular dart board of radius 1 foot is at a distance of 20 feet from you. You throw a dart at it and it hits the dartboard at some point X in the circle. What is the probability that X is closer to the center of the circle than the periphery?
Ans: pi(r/2)^2/pi(r)^2=.25

3) Given 3 lines in the plane such that the points of intersection form a triangle with sides of length 20, 20 and 30, What is the number of points equidistant from all the 3 lines?
Ans: here ans will be 4 because in question it is given as 3 line.
but in case of 3line segment ans will b 1.

4)36people {a1, a2, ..., a36} meet and shake hands in a circular fashion. In other words, there are totally 36 handshakes involving the pairs, {a1, a2}, {a2, a3}, ... , {a35, a36}, {a36, a1}. Find the size of the smallest set of people such that the rest have shaken hands with at least one person in the set.
Ans: (2,5,8,11,14,,17,20,23, 26,29,32,35) so there are 12 handshake possible or simply N/3=36/3=12.

5)After the typist writes 12 letters and addresses 12 envelopes, he inserts 1 letter per envelope randomly into the envelopes. What is the probability that exactly 1 letter is inserted in an improper envelope?
Ans:
0.

6) A sheet of paper has statements numbered from 1 to 35. For all values of n from 1 to 35, statement n says "At most n of the statements on this sheet are false". Which statements are true and which are false
Ans: this type f question very important in my set it come 4 times. The simple solution is that
for-Exactly -the (n-1) statement s true and left r false
At least-the first half statements r true & rest r false
Almost-all the statements r true.

7) Given a collection of points P in the plane, a 1- set is a point in P that can be separated from the rest by a line; i.e. the point lies on one side of the line while the others lie on the other side. The number of 1-sets of P is denoted by n1(P). Find the maximum value of n1(P) over all configurations P of 10 points in the plane.
Ans:
10

8) A and B play the following min-max game. Given the expression
N = 12 + X*(Y - Z)
where X, Y and Z are variables representing single digits (0 to 9), "A" would like to maximize N while "B" would like to minimize it. Towards this end, "A" chooses a single digit number and "B" substitutes this for a variable of her choice (X, Y or Z). "A" then chooses the next value and "B", the variable to substitute the value. Finally "A" proposes the value for the remaining variable. Assuming both play to their optimal strategies, the value of N at the end of the game would be
Ans: here also a rule s there.
For X-Y-Z=2,
X+Y-Z=11,
X*(Y-Z)=18
X*(Y+Z)=18,
in my set these type f question repeat 2times.

9) 1/3 of a number is 6 more than 1/6 of the same number. What is the number?
Ans:36

10) Two pipes A and B fill at A certain rate B is filled at 10,20,40,80,. If 1/16 of B if filled in 17 hours what time it will take to get completely filled.
Ans: For data structure type f question simply find 16 prime factor how many 2s r coming count dn add it wth givn 17 hr.so here ans s 21.

11) On planet Corba, a solar blast has melted the ice caps on its equator. 8 years after the ice melts, tiny plantoids called echina start growing on the rocks. echina grows in the form of a circle and the relationship between the diameter of this circle and the age of echini is given by the formula
d = 4 * (t - 8) for t ≥ 8
where d represents the diameter in mm and t the number of years since the solar blast.
If you record the radius of some echina at a particular spot as 8mm. How many years back did the solar blast occur?
Ans: Put the value f d=2*8=16.

12) Alice and Bob play the following coins-on-a-stack game. 20 coins are stacked one above the other. One of them is a special (gold) coin and the rest are ordinary coins. The goal is to bring the gold coin to the top by repeatedly moving the topmost coin to another position in the stack. Alice starts and the players take turns. A turn consists of moving the coin on the top to a position i below the top coin (0 = i = 20). We will call this an i- move (thus a 0- move implies doing nothing). The proviso is that an i-move cannot be repeated; for example once a player makes a 2- move, on subsequent turns neither player can make a 2-move. If the gold coin happens to be on top when it's a player's turn then the player wins the game. Initially, the gold coinis the third coin from the top
Ans: for winning player should move 1 at first.

13) There are certain number of hats and gloves in a box. They are of 41 red, 23 green, 11 orange. Power gone. But a woman can differentiate between hats and gloves.How many draws are required to obtain a pair of each color.
Ans: For data structure question simply add larger one+middle1+2

14) 20 people meet and shake hands. The maximum number of hand shakes possible if there is to be no ‘cycle’ of handshakes is( a cycle of handshake is a sequence of people a1,a2, …..ak)such that people(a1,a2),(a2,a3)…..(a(k- 1),ak),(a2,a1) shake hand is
Ans:
for cyclic d formula s ( n-1) for non-cyclic d formula s nc2. here it s cyclic.

16) The IT giant Tirnop has recently crossed a head count of 150000 and earnings of $7 billion. As one of the forerunners in the technology front, Tirnop continues to lead the way in products and services in India. At Tirnop, all programmers are equal in every respect. They receive identical salaries ans also write code at the same rate. Suppose 12 such programmers take 12 minutes to write 12 lines of code in total. How many lines of code can be written by 72 programmers in 72 minutes?
Ans: Here lso has simple solution if question ask to find no. f mint & no. of programmer ans will be first 1 i.e here it will be 12. and if question asked to find no. of line formula will be-12*72* 72/(12*12)

I get data Structure type of question 3 times.
At last i want to suggest please visit all the TCS aptitude question website and also placement puzzle, math's.
In our college cut off was 33 and i attempt34 and all was right.

2) Personal Interview Round

1) Tell me about yourself
2)As i was electrical engineering student so HR asked some basic thing from core subject like. in tower hw d light is controlled and earthing.
3) From data structure he asked bubble sorting, Fibonacci program to write, what s http., how many protocols r there.
4) Now he asked some HR type question like as u r coming 4m where, why do u want to shift your career from core to software.
5)Asked me about my project.
6)Weakest and strength point
7)Asked if in a office if u r appointed where every1 knows Hindi but u don't known Hindi hw will u communicate with them
8)And so more i forget some of them .my interview was for 1/2 hr.

Exam/Interview Date: 13, January 2011.
No of Rounds: Aptitude Test, Technical Round-1, Personal Interview
Location: Kolkata
Contributor Name: JR