(Paper) Latest Mphasis Fresher Job Interview Paper Pattern : 11th March 2011 (Set-3)

Latest Mphasis Fresher Job Interview Paper Pattern : 11th March 2011 (Set-3)

Company Name: Mphasis
Type: Fresher, Job Interview

Hi. Friends this is MPHASIS interview paper held on March 2011.

Form Question 81 to Question 135

Q81) If x = 1+21/2 and y=1-21/2, then x2+y2 is –
a) '2'
b) '3'
c) '6'
d) '0'
Ans: c) 'x2=1+21/2)2 & y2=1-21/2)2 thus ,x2+y2=6', 5, 0, '',

Q82) If 4x+3 = 2x+7, then the value of x is:
a) '3'
b) '2'
c) '1'
d) 'None of these
Ans: c)

Q83) '2x+y = 2*2)1/2 and 2x-y = 21/2,the value of x is:
a) '1'
b)'2'
c)'3'
d) '4' e) 'None of these',
Ans: a)

Q84) If x = 8, y = 27, the value of x4/3+y2/3)1/2 is:
a) '5'
b) '6'
c) '7'
d) '8' e) 'None of these
Ans: a)

Q86) 'If xy = yx and x = 2y, the value of y is:
a) '1'
b) '2'
c)'3'
d) '4'
e) 'None of these
Ans: b)

Q87) 'If 2x * 3y = 18 and 22x * 3y= 36, the value of x is:
a) '0',
b)'1'
c) '2'
d) '3'
e) 'None of these
Ans: b)

Q88) 'What is the value of 500 ?'
a) '0'
b)'1'
c) '50'
d) 'None of these'
Ans: b)

Q89) What is the value of 6-2 ?
a) '1/36'
b) '36'
c)'-36'
d) 'None of these',
Ans: a)

Q90) 'What is the value of 0-10 ?
a) '0'
b) '1'
c) '-10'
d) 'None of these'
Ans: d)

Q91) 'What is the value of 251.5 ?'
a) '325'
b) '32.5'
c) '125'
d) 'None of these'
Ans: c)

Q92) What is the value of 0.027)1/3?'
a) '0.3'
b) '0.03'
c) '0.003'
d) 'None of these
Ans: a)

Q93) What is the value of 0.016)1/4?
a) '0.2'
b) '0.02'
c) '0.002' '
d) None of these',
Ans: d)


Q95) Walking 6/7th of his usual speed, a man is 12 minutes too late. The usual time taken by him to cover that distance is
a) '1 hour'
b) '1 hr 12min'
c) '1 hr 15 min'
d) '1 hr 20 min'
Ans: b)

Q96) A boat running upstream takes 8 hours 48 minutes to cover a certain distance, while it takes 4 hours to cover the same distance running downstream. What is the ratio between the speed of the boat and speed of the water current respectively ?
a) '2 : 1'
b) '3 : 2'
c) '8 : 3'
d) 'Cannot be determined
e) 'None of these
Ans: c)

Q97) In a 100 m race, A can beat B by 25 m and B can beat C by 4 m. In the same race, A can beat C by:
a) '21 m'
b) '26 m'
c) '28 m'
d) '29 m',
Ans: c)

Q98) In a family, the father took 1/5 of the cake and he had 4 times as much as others had, then the family members are:
a) '16'
b) '17'
c) '18'
d) 'None of these
Ans: b)

Q99) The price of sugar is increased by 25%. In order not to increase the expenditure a lady must reduce her consumption by:
a)'25%'
b)'20%'
c)'30%'
d) 'None of these',
Ans: b)

Q100) I read 3/8 of a book on one day, and 4/5 of the remainder on another day. If now there were 30 pages unread, the book contains:
a)'240 pages'
b) 230 pages'
c) '340 pages'
d) '140 pages'
e) 'None of these',
Ans: a)

Q101) In an examination, 70% of students passed in physics, 65% in chemistry, 27% failed in both subjects. The percentage of students who passed is:
a) '66%'
b) '62%'
c) '69%'
d) 'None of these'
Ans: b)

Q102) An article was sold for Rs. 2770. Had it been sold for Rs. 3000 there would have been an additional gain of 10%. Cost Price of the article is:
a) 'Rs. 2100'
b) 'Rs. 2200'
c) 'Rs. 2300'
d) 'Rs. 2400' e) 'None of these
Ans: c)

Q103) Rakesh buys a scooter worth Rs. 10,000. He sells it to Mohan at a profit of 10%. If after sometime Mohan sells it back to Rakesh at a loss of 10%, then totally:
a) 'Rakesh loses Rs. 100'
b) 'Rakesh loses Rs. 1100'
c) 'Rakesh gains Rs. 100'
d) 'Rakesh gains Rs. 1100'
e) 'None of these
Ans: d)

Q104) The list price of an electric iron is Rs. 300. If two successive discounts of 15% and 10% are allowed, its selling price will be:
a) 'Rs. 229.50'
b)'Rs.231.50'
c) 'Rs.232.50'
d) 'Rs. 234.50'
e) 'None of these'
Ans: a)

Q105) The rate of compound interest at which a sum of Rs. 8000 amounts to Rs. 8820 in 2 years, is:
a) '5%'
b) '4%'
c) '6%'
d) '7%'
e) None of these
Ans: a)

Q106) A car is 250 meters behind the bus. The car and bus are moving with speed 60 km/hr and 35 km/hr respectively. The car will be ahead of bus by 250 meters in:
a) '37 seconds'
b) '48 seconds'
c) '72 seconds'
d) '68 seconds'
e) 'None of these'
Ans: c)

Q107)'Mohan walks a certain distance and rides back in 6 hours and 15 minutes. If he walks both ways he takes 7 hours and 45 minutes. If Mohan rides both ways the time which he will take will be:
a) '4 hours'
b) '19/4 hours'
c) '9/2 hours'
d) '17/4 hours'
e) 'None of these',
Ans: b)

Q108) Population of a village is eight thousand. If 6% men and 10% women are added, population becomes 8,600, then the number of men in the village was:
a) '4800'
b) '5000'
c) '5060'
d) '6000'
Ans: b) Let the no. of men in the village be x. Therefore no. of women in the village is 8000-x.then 6% of men and 10% of women added ,population becomes 8600. Therefore x106/100)+8000-x)110/100)=8600', 6, 0,


Q109) 'If 15 oxen or 20 cows can eat the grass of a field in 80 days, then in how many days will 6 oxen and 2 cows eat the same grass?
a) '40'
b) '60'
c)'100'
d) '160',
Ans: d)

Q110) 'At a certain party the ratio of gents and ladies was 1 : 2. But when 2 gents and 2 ladies left the party, the ratio became 1 : 3. How many people were initially present in the party?'
a) '12'
b) '15'
c) '18'
d) '24',
Ans: a) Ratio of gents and ladies is 1:2 .Therefore 1x-2)/2x-2)=1/3.x=4', 5, 0, '',

Q111) 'Prabodh bought 30 kg of rice at the rate of Rs. 8.50 per kg and 20 kg of rice at the rate of Rs. 9.00 per kg. He mixed the two. At what price (App.) per kg should he sell the mixture in order to get 20% profit?
a) 'Rs. 9.50' b) 'Rs. 8.50' c) 'Rs. 10.50' d) 'Rs. 12.00',
Ans: c)

Q112) 'The cash price of a television is Rs. 4022. A customer paid Rs. 1500 in cash and promised to pay the remaining money in 3 monthly equal instalments at the rate of 5% per annum compound interest. What is the value of each installment?
a) 'Rs. 926.10' b) Rs. 903.33' c) 'Rs. 928.30' d) 'Rs. 940.50'
Ans: a)

Q113) The population of a village decreases at the rate of 20% per annum. If its population 2 years ago was 10000, what is its present population?
a) '6000'
b) '10000/144',
c)'6400'
d) '7600'
Ans: c)

Q114) 'A certain sum of money at simple interest becomes Rs. 1062 in 2 years and Rs. 1183.50 in 3½ years. What is rate of interest per annum?'
a) '7%'
b) '6%'
c) '9%'
d) '5%',
Ans: c)

Q115) 'If the simple interest on a sum at 4% per annum for 2 years is Rs. 80, then the compound interest on the same sum for the same period is:
a)' Rs. 86.80'
b) 'Rs. 86.10'
c) 'Rs. 88.65'
d) 'Rs. 81.60'
Ans: d)

Q116) 'A man covers a distance of 1200 km in 70 days resting 9 hours a day, if he rests 10 hours a day and walks with speed 1½ times of the previous in how many days will he cover 750 km?',
a) '30'
b) '31.25'
c) '31',
d) '33',
Ans: b)

Q117) A train leaves Delhi at 6.00 a.m. and reaches Agra at 10.00 a.m. Another train leaves Agra at 8.00 a.m. and reaches Delhi at 11.30 a.m. At what time do the two trains cross each other if the distance between Delhi and Agra is 200 km?
a) '8.45 a.m.'
b) '8.56 a.m.'
c) '9.20 a.m.'
d) 9.56 a.m.'
Ans: b)

Q118) 'How many litres of a 90% solution of concentrated acid needs to be mixed with a 75% solution of concentrated acid to get a 30 L solution of 78% concentrated acid?
a) '24 L'
b) '22.5 L',
c)'6 L',
d) '17.5 L',
Ans: c)

Q119) 'If x is a positive number and y = x2, then which of the following is true?
a) 'y is always more than x'
b) 'x is always more than y'
c) 'x is always equal to y'
d) 'None of these',
Ans: d)

Q120) 'Rajiv has a number x in his mind. He finds out that the square of x is less than x. What is the range of x?
a) 'x is more than 0'
b) 'x is less than 1'
c) 'x is more than 0, but less than 1',
d) 'This is not possible'
Ans: c)

Q121) What is the value of: x1.5 * x2 ?'
a) 'x3',
b)'x3.5',
c)'x0.75'
d) 'None of these',
Ans: b)

Q122) What is the value of: 33*812*20)/95 ?'
a) '0'
b) '3'
c) '1/3'
d) 'None of these',
Ans: b)

Q123) What number should be divided by 0.81)1/2 to give the result as 81?
a) '9'
b) '81'
c) '72.9'
d) '0.9'
Ans: c)

Q124) 'If 6x-3) = 36x-5), then what is the value of x?',
a) '2'
b) 'No value will agree',
c) '-1'
d)'7',

Q125) Which is the largest among 21/2, 51/3 and 41/4 ?',
a) '2)1/2',
b) '51/3',
c) '41/4'
d) 'None of these',
Ans: b)

Q126) What is the value of 10009/1004?'
a) '1005'
b) '105'
c) '1019'
d) 'None of these'
Ans: c)

Q127) 'In how many different ways can the letters of the word ''OPTICAL'' be arranged so that the vowels always come together ?'
a)120'
b) '720'
c)'4320'
d) '2160'
e) 'None of these'
Ans: b)

Q128) 'In how many different ways can the letters of the word ''CORPORATION'' be arranged so that the vowels always come together ?'
a) 810'
b) '1440'
c) '2880'
d) '50400'
e) '5760'
Ans: d)

Q129) How many 3 digit numbers can be formed from the digits 2, 3, 5, 6, 7 and 9, which are divisible by 5 and none of the digits is repeated ?
a)'5'
b) '10'
c) '15'
d) '20'
Ans: d)

Q130) A committee is to be formed comprising 7 members such that there is a simple majority of men and at least 1 women. The shortlist consists of 9 men and 6 women. In how many ways can this be done?'
a) '3,724'
b) '3,630'
c) '4,914'
d) '5,670'
Ans: c)

Q131) 'From a pack of 52 playing cards, 4 cards are removed at random. In how many ways can the 1st place and 3rd place cards be drawn out such that both are black ?
a) '64,974'
b) '62,252'
c) '69,447'
d) '1,592,500',
Ans: d)

Q132) 'In how many ways can the digits 2,3,5,7 and 9 be placed to form a three-digit number so that the higher order digit is always greater than the lower order digits? Assume digits are all different).
a)'8'
b)'9'
c) '10'
d) '15'
Ans: c)

Q133) In how many ways can 4 ladies and 4 men form two mixed doubles teams for a tennis match?
a) '72',
b) '108'
c) '36'
d) '84',
Ans: a)

Q134) In CAT entrance examination paper there are 3 sections, each containing 5 questions. A candidate has to solve 5, choosing at least one from each section. The number of ways he can choose is':
a) '2,500'
b) '2,250'
c) '2,750'
d) '3,250'

Q135) A boy has 4 different boxes and 5 different marbles. In how many ways can he place the marbles in the boxes such that each box has at least one marble ?
a) '560'
b) '240'
c) '420'
d) '36'
Ans: b)

Exam/Interview Date: 11th March 2011.
No of Rounds: Aptitude Test
Contributor Name: Kiran

<<FIRST (Set 1) | << PREVIOUS (Set 2)