(Paper) Latest BEL General Aptitude Solved Test Paper : 2010

Latest BEL General Aptitude Solved Test Paper : 2010

1. In which of the following movements ‘Vande Mataram’ was adotped for the first time as a slogan for agitation?
(A) Revolt of 1857
(B) Partition of Bengal in 1905
(C) Non-cooperation Movement in 1922
(D) Quit India Movement in 1942

2. Who warned Gandhiji not to encourage fanaticism of Muslim religious leaders and their followers?
(A) Agha Khan
(B) AjmaI Khan
(C) Hasan Imam
(D) Mohammad Ali Jinnah

3. Which one of the following is not correct about the Congress Session.of Lucknow, 1916?
(A) Ambika Charan Majumdar was not the president of this session
(B) In this session the reunion between the liberal and the extremist was
established
(C) Mahatma was apprised the problems of the peasants Champaran for the
first time
(D) None of the above

4. Kanpur conspiracy case was against the leaders of?
(A) Khilafat Movement
(B) Non-cooperation Movement
(C) Communist Movement
(D) Revolutionary Movement

5. In India “Currency Notes issue system” is based on?
(A) Minimum reserve system
(B) Proportional reserve system
(C) Fixed exchange rate system
(D) Full convertibility system

6. ‘Disguised’ unemployment means?
(A) Persons with no jobs
(B) Unemployment among house wives
(C) Unemployment among per sons above 60 years pf age
(D) Employment of more persons in a job which lesser number of persons
can perform

7. Which of the following statements are true about the income tax in India?
1. It is a progressive tax,
2. It is a direct tax.
3. It is collected by the Government.
4. It is a proportional tax Select the correct answer from the code given
below
Codes:
(A) 1 only
(B) 1 and 2 only
(C) 1,2and3only
(D) 2, 3 and 4 only

8. ‘SIDBI’ has been established to-
(A) Finance small scale industries
(B) Finance cottage industries
(C) Finance large scale industries
(D) Finance public sector under takings

9. Gangubai Hangal, who died a few months ago, was a?
(A) Classical singer
(B) Dancer
(C) Painter
(D) Sitar player

10. Deep Joshi has recently been given Raman Magsaysay Award in the category of?
(A) Government service
(B) Public service
(C) Community leadership
(D) Emergent leadership

11. The missing number in the following series: 5,10,13,26,29, 58, 61,…Is?
(A) 122
(C) 128
(B) 125
(D) 131

12. If 2 jeans and 3 shirts cost Rs. 4,000 and jeans and 2 shirts cost Rs. 3,500, how much does a jeans cost?
(A) Rs. 1,500
(B) Rs 1,000
(C) Rs. 500
(D) Rs. 2,000

13. Which one of the following expresses error in computer data?
(A) chip
(B) byte
(C) bug
(D) bit

14.Assertion (A) Graphite is a good lubricant. Reason (R) Graphite is good conductor of electricity. Select the correct answer from the codes given below Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (A) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (A) are true but (H) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false but (A) is true

15. Acid rain is caused by pollution ot environment by?
(A) Carbon dioxide and Nitrogen
(B) Carbon monoxide and Carbon dioxide
(C) Ozone and Carbon dioxide
(D) Nitrous oxide and Sulphur dioxide

16.Which one of the following is called the ‘metal of future’?
(A) Copper
(B) Iron
(C) Titanium
(D) Aluminum

17. The earliest coins of India were made of ?
(A) Copper
(B) Gold
(C) Lead
(D) Silver

18. The Mongols appeared for the first time on the banks of Indus during the reign of?
(A) Balban
(B) Iltutrnish
(C) Qutubuddin Aibak
(D) Razia

19. The first woman ruler of medieval India was?
(A) Chand Bibi
(B) Durgavati
(C) Noorjahan
(D) Razia

20. The Moplah Rebellion (1921) took place in?
(A) Malabar
(B) Marathawada
(C) Telengana
(D) Vidarbha

21. Which part of the Constitutions of India has been described as the: Soul of the Constitution ?
(A) Directive principles of State policy
(B) Fundamental rights
(C) Preamble
(D) Right to constitutional remedies

22. The first state to implement the Panchayati Raj System in India was?
(A) Uttar Pradesh
(B) Rajasthan
(C) Gujarat
(D) Karnataka

23. Who has the right to seek advisory opinion of the Supreme Court on any question of law?
(A) Prime Minister
(B) President
(C) Any High Court
(D) All of the above

24. Consider the following statements about the Governor of a State
1. He is appointed by the President.
2. He holds office at the pleasure of the President.
3. The executive power of the: State vests in him.
4. Normally he holds office for five years.
Select the correct answer from the codes given below
(A) l and 2
(B) 1,2 and 3
(C) 1,2 and 4
(D) All the four

25. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
(A) Ahmedabad—Sabarmati
(B) Lucknow —Gomti
(C) Bhubaneshwar—Mahanadi
(D) Ujjain-Shipra

26.Dilwara Jain temple is situated at?
(A) Palitana
(B) Mount Abu
(C) Sonagiri
(D) Girinarji

27. Which one of the following is the biggest shipping canal in the world?
(A) Kiel Canal
(B) Panama Canal
(C) Soo Canal
(D) Suez Canal

28. Where was the battle of Plassey fought?
(A) Karnal
(B) Haldighati
(C) Mysore
(D) Bengal

29. Who was the first Vice-President of India?
(A) Dr. S. Radhakrishnan
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) C. V. Raman
(D) Jawahar Lal Nehru

30. What was the reason behind the mutiny of 1857?
(A) Cartridge containing fat
(B) Frustration in soldiers
(C) Failure of British Government
(D) Administrative research

31. Which of the following is UHF?
(A) 40MHz
(C) 400 KHz
(B) 400 MHz
(D) 40 KHz

32. Mass of a particle is m and its momentum is p. Its kinetic energy will be?
(A) mp
(B) ppm
(C) pp/m
(D) pp/2m

33. SI . unit of power is ‘watt. It is equivalent to which of the following?
(A) Kgms-2
(B)Kgm-2s-2
(C) Kgm-2s-3
(D) None of these

34. Who among the following cricketers scored the highest runs?
(A) Brien Lara
(B) Sanat Jaysurya
(C) Sachin Tendulkar
(D) Virendra Sehwag

35. Which is the oldest Veda?
(A) Samveda
(B) Rigveda
(C) Yajurveda
(D) Atharvaveda

36. Who was the founder of Pakistan ?
(A) Mohammad Ali Jinna
(B) Liyaquat AIi Khan
(C) Gaffar Khan
(D) Benazir Bhutto

37. Who invented television?
(A)J. L. Baird
(B) Lawrance -
(C) Frederick Trechithic
(D) King Gillette

38. Who invented wireless?
(A)Marconi
(B)Charles Caterin
(C)George Cayley
(D)Zenobe Gramme

39. Which of the following was the battle strategy of Shivaji against Mughals?
(A) Alert army
(B) Large army
(C) Political monopoly
(D) Guerilla warfare

40. Find out the next term of the series?
1,2,4,7,11,………
(A)16
(B) 12
(C) 9
(D) 4

41. Which of the following cities is termed as the Pink city?
(A) Jaipur
(B) Jodhpur
(C) Ajrner
(D) Delhi

42. Who wrote the Meghdoot?*
(A) Kalidas
(B) Vatsyayan
(C) Chanakya
(D) Premchand

43. Which of the following is a creation of Maithili-Sharan Gupta?
(A)Saket
(B) Urvashi
(C) Prempachisi
(D) Gatha

44. Which is the longest railway line of the world?
(A) Trans-Siberian
(B) Trans-Canadian
(C) Orient Railway line
(D) Railway line from London to Paris

45. Which of the following states has the highest number of voters?
(A) Uttar Pradesh
(B) Bihar
(C) Rajasthan
(D) Gujarat

ANSWERS
1 B 2 B 3 A 4 C 5 A 6 D 7 B 8 A 9 A 10 C 11 A 12 C 13 C 14 B 15 D 16 C 17 A
18 B 19 D 20 A 21 D 22 B 23 B 24 D 25 C 26 B 27 D 28 D 29 A 30 B 31 B 32 D
33 C 34 C 35 B 36 A 37 A 38 A 39 D 40 A 41 A 42 A 43 A 44 A 45 A .