(Paper) DSL Placement Question Papers Aptitude General Set-2

Paper: DSL Placement Question Papers Aptitude General Set-2

 

26. The sum of three consecutive numbers is 132. Find the square of the largest number.
(a) 2026
(b) 640
(c) 900
(d) 2025
Ans. D

27. Father,s age is five times his son,s age. Four years back father was 9 times older than his son.Find their present ages
(a) 30yrs, 6yrs
(b) 25yrs, 5yrs
(c) 40yrs, 8yrs
(d) none of these
Ans. C

28. If x + 5y = 6 ;
7x - 2y = 5
Find x - y
(a) 1
(b) 2
(c) 0
(d) none of these
Ans. C

29. If the equation x2 + 2(k+2)x + 9k = 0 has equal roots, find k?
(a) 1,4
(b) 1,5
(c) 2,5
(d) can,t be determined
Ans.A

Directions for questions 30 to 35: Select the alternative that logically follows form the two given statements.

30. All books are pages. All pages are boxes.
(a) All boxes are books
(b) All books are boxes
(c) No books are boxes
(d) Both (a) and (b) are correct
Ans. B

31. No apple is an orange. All bananas are oranges.
(a) All apples are oranges
(b) Some apples are oranges
(c) No apple is a banana
(d) None of the above
Ans. A

32. All pens are elephants. Some elephants are cats.
(a) Some pens are cats
(b) No pens are cats
(c) All pens are cats
(d) None of the above
Ans.D

33. All shares are debentures.No debentures are deposits.
(a) All shares are deposits
(b) Some shares are deposits
(c) No shares are deposits
(d) None of the above
Ans.C

34. Many fathers are brothers. All brothers are priests.
(a) No father is a priest
(b) Many fathers are not priests
(c) Many fathers are priests
(d) Both (b) and (c)
Ans. B

35. Some pens are pencils. All pencils are costly.
(a) No pens are costly
(b) Some pens are costly
(c) All pens are costly
(d) None of the above
Ans. B

36. How many two digit numbers have their squares ending with 6?
(a) 9
(b) 10
(c) 164
(d) 18
Ans. D

37. In how many years will $1200 amount to $1323 at 5%p.a. compound interest?
(a) 3 years
(b) 2 1/2 yrs
(c) 2 yrs
(d) none of the above
Ans. C

38. How many terms of the series -9 , -6 , -3 ,.........must be taken such that the sum may be 66?
(a) 11
(b) 13
(c) 9
(d) 10
Ans. A

39. The sum of three numbers in AP is 27 and their product is 504. Find the terms.
(a) 7, 9 ,11
(b) 5, 9, 13
(c) 4, 9, 14
(d) none of these
Ans. C


40. Two pipes A and B can fill a tank in 20 and 25 seconds respectively. Both are opened at the same time and after 5 minutes the first one is closed.How much more time will it take for the tank to be full?
(a) 13 min 45 secs
(b) 10 min
(c) 18 min
(d) 15 min 45 secs
Ans. A

41. How long will a train 150 metres long and travelling at a speed of 45 kmph, take to cross a platform of length 250 meters?
(a) 48 secs
(b) 32 secs
(c) 30 secs
(d) none of the above
Ans. B

42.Walking at 4/5th of his usual speed, a man reaches his office 15 mins late. Find his usual time for reaching the office?
(a) 45 mins
(b) 2 hrs
(c) 1 hr
(d) 30 mins
Ans. C

43. If the word "CODING" is represented as DPEJOH , then the word "CURFEW" can be represented?
(a) DVSGFX
(b) DVSHFX
(c) DGSHFX
(d) DTSGFY
Ans. A

44. If in a certain code "RANGE" is coded as 12345 and "RANDOM" is coded as 123678, then the code for the word "MANGO" would be
(a) 82357
(b) 84563
(c) 82346
(d) 82543
Ans. D

45. If in a code "COPIER" is coded as 1234 and "REAM" is coded as 5421,then "DREAM" is coded as
(a) 35421
(b) 43512
(c) 35412
(d) 34521
Ans. A

Directions for questions 46-48:The questions are based on the following data In a class of 150 students 55 speak English;85 speak Telugu and 30 speak neither English nor Telugu

46. How many speak both English and Telugu?
(a) 10
(b) 15
(c) 20
(d) 12
Ans. C

47.How many speak only Telugu?
(a) 55
(b) 45
(c) 65
(d) none of the above
Ans.C

48.How many speak at least one of the two languages?
(a) 120
(b) 100
(c) 250
(d) 50
Ans.A

49. Find the lowest of the three numbers in a GP whose sum is 38 and product 945.
(a) 12
(b) 18
(c) 4
(d) 8
Ans. D

50. A can do a piece of work in 24days. When he had worked for 4 days B joined him. If the complete work is finished in 16 days form the beginning, in how many days can B alone finish the work?
(a) 24 days
(b) 18 days
(c) 36 days
(d) None of the above
Ans. C