(Paper) DSL Placement Question Papers Aptitude General Set-1

Paper: DSL Placement Question Papers Aptitude General Set-1

 

1. What is the percentage represented by 0.03 * 0.05 ?
(a)0.0015
(b)0.000015
(c)0.15
(d)15
Ans.B

2. (x-a)(x-b)(x-c)....(x-z) = ?
(a) 1
(b) -1
(c) 0
(d) Can,t be determined
Ans.C

3. If a = 1, b = 2, c = 3.......z = 26 what is the value of p+q+r ?
(a)33
(b)51
(c)52
(d)48
Ans.B

4. A is 8 miles east of B.
C is 10 miles north of B.
D is 13 miles east of C and E is 2 miles north of D.
Find shortest distance between A and E.

(a) 5 miles
(b) 6miles
(c) 13 miles
(d) 18 miles
Ans.C

5. If z = 1, y = 2.......a = 26. Find the value of z + y + x + .......+a.
(a) 351
(b) 221
(c) 400
(d) 200
Ans.A

6. There are 30 socks in a bag. Out of these 60 % are green and the rest are blue. What is the maximum number of times that socks have to be taken out so that atleast 1 blue pair is found.
(a) 21
(b) 2
(c)18
(d) 20
Ans. D

7. How many two digit numbers have their square ending with 8.
(a) 13
(b) 12
(c) 0
(d) 11
Ans. C

8. How many numbers are there between 100 and 300 with 2 in the end and 2 in the beginning.
(a) 10
(b) 9
(c) 11
(d) none of these
Ans.A

9. 0.000006 * 0.0000007 = ?
(a) 0.0000000042
(b) 0.000000000042
(c) 0.0000000000042
(d) 0.00000000000042
Ans.B

10. You have Rs 1000 with 8% p.a compounded every 6 months. What is the total interest you get after 1 year.
(a) Rs.116.40
(b) Rs.345.60
(c) Rs.224.50
(d) Rs.160
Ans. A

11. If x + y =12,
x - y = 2
Find x + 2y.
(a) 12
(b) 17
(c) 14
(d) none of these
Ans. B

12. With one gallon of petrol a person moves at a speed of 50 mph and covers 16 miles. 3/4th of the distance is covered while moving at 60 mph. How many gallons does he need to cover 120 miles in 60 mph.

13. A tap drains at x speed while tap B is closed. When both taps are open they drain at y speed. What is the speed of draining when only tap B is open
(a) x - y
(b) y-x
(c) x
(d) can,t be determined
Ans. B

14. What is twenty percent of 25 % of 20.
(a) 2
(b)1
(c) 5
(d) 4
Ans. B

15. A rectangle has the dimensions 6ft * 4ft. How many squares of 0.5 inches will it need to completely fill it.

(a) 32000
(b) 12824
(c) 13824
(d) 18324
Ans. C

Directions for questions 16-21: In each question,a series of letters satisfying a certain pattern are given. Identify the pattern and then find the letter/letters that will come in place of the blank/blanks.

16. a, c, e, g, _
(a) h
(b) i
(c) d
(d) j
Ans. B

17. a, e, i, m, q, u, _, _
(a) y, c
(b) b, f
(c) g, i
(d) none
Ans.A

18. ay , bz , cw , dx ,__
(a) gu
(b) ev
(c) fv
(d) eu
Ans. D

19. 1, 2, 3, 5, 7, 11, __
(a) 15
(b) 9
(c) 13
(d) 12
Ans. 13 , series of prime numbers

20. kp , lo , mn , __
(a) nm
(b) np
(c) op
(d) pq
Ans.A

21. abc , zyx , def , wvu , ___
(a) ghi
(b) tsr
(c) ihg
(d) str
Ans. A

22. How is my mother,s sister,s brother,s wife,s child related to me?
(a) brother
(b) uncle
(c) cousin
(d) nephew
Ans. A

23.What will my mother,s husband,s father-in-law,s son,s daughter to me?
(a) niece
(b) aunt
(c) sister
(d) none of these
Ans. D

24. A person travels 12 km in the southward direction and then travels 5 km to the right. He then travels 5 km to the right and then travels 15 km towards the right and finally travels 5km towards the east. How far is he from his starting place?
(a) 5km
(b) 3m
(c) 3.5km
(d) 4km
Ans. (b)

25. A person travels towards east from his house and travels a distance of 3 meters. He then ran a distance of 7 meters southwards and then travels towards east a distance of 3 meter Finally he travels southwards a distance of 10 meters.What is his vertical distance from his house?
(a) 10
(b) 17
(c) 12
(d) none of these
Ans. B