(Paper) Infosys Placement Paper at Vaddeswaram, Guntur | December 2009 (Verbal Ability Test)

http://placementpapers.net/images/promo/infosys-logo.jpg

Infosys Placement Paper at Vaddeswaram, Guntur | December 2009 (Verbal Ability Test)


Verbal Ability Test (40 Questions in 35 minutes)

Directions for Questions 1-5: Read the passage and answer the questions that follow on the basis of the information provided in the passage.

Justin was always prepared. His motto was "Never throw anything out, you never know when it might come in handy." His bedroom was so full of flat bicycle tires, bent tennis rackets, deflated basketballs, and games with missing pieces that you could barely get in the door. His parents pleaded with him to clean out his room.
"What use is a fish tank with a hole in the bottom?" his father asked. But Justin simply smiled and repeated his motto, "Never throw anything out, you never know when it might come in handy."  When Justin was away from home, he always carried his blue backpack. He liked to think of it as a smaller version of his bedroom—a place to store the many objects that he collected. It was so worn and stretched that it hardly resembled a backpack anymore. It was full of the kind of things that seemed unimportant, but when used with a little imagination, might come in handy. Justin had earned a reputation for figuring things out and getting people out of otherwise hopeless situations. Many of his classmates and neighbors sought him out when they needed help with a problem. On the first day of school, his friend Kenny, came looking for Justin. "Do you think you have something in your bag that could help me remember my locker combination?" he asked. "I lost the scrap of paper it was written on. I have science class in two minutes and if I’m late on the first day it’ll make me look bad for the rest of the year." Kenny looked genuinely worried. "Relax," Justin said, taking his backpack off and unzipping the top. "Remember how you borrowed my notebook in homeroom to write the combination down? Well, I know how we can recover what you wrote." He took the notebook and a soft lead pencil out of his bag. The page that Kenny had written on had left faint indentations on another page in the notebook. Justin held the pencil on its side and rubbed it lightly over the indentations. Slowly but surely the numbers of the locker combination appeared in white, set off by the gray pencil rubbings. "That’s amazing!" Kenny said. "I owe you one." And he dashed off to open his locker. During science class, Mr. Tran was lecturing on the structure of the solar system using a model. He made a sudden gesture and the model fell apart. Planets and rings and connector rods went everywhere, rolling and clattering and disappearing under desks. The students scrambled around on the floor for ten minutes and were finally able to recover every piece except one—a connector rod that was lodged in a crack between two lab stations. "If we had a magnet," said Mr. Tran, "we could easily coax it out that way. But I loaned all of the magnet kits to the elementary school yesterday." Justin was already searching through his backpack. "I have some materials that will work just as well, I think," he told Mr. Tran. He pulled out a battery, an iron nail, and some electrical wire and tape, while Mr. Tran and the other students looked on in amazement. "Why do you have all of that stuff?" Louise Baxter asked. Justin just smiled and repeated his motto. "Never throw anything out, you never know when it might come in handy." By wrapping the wire around the nail and taping each end to a battery terminal, he was able to make a magnet strong enough to lift the rod out of the crack. "Bravo!" said Mr. Tran. "No problem," said Justin.
After school, Justin rode the bus to the mall where he worked at a music store. His boss, Gail, was taking inventory of all of the CDs and tapes in the classical music section. As he helped a customer at the register, Justin heard her exclaim, "Oh, no! I forgot my glasses! There’s no way I can read this list without them." Justin sighed, picked up his backpack, and walked over to Gail.
"I think I can help you out," he said, unzipping the bag. While Gail watched in surprise, he pulled out a jar of petroleum jelly, a washer, a glass slide, and a small bottle of water. He put the jelly on the bottom of the washer, placed it securely, jelly-side down, on the glass slide, and then put a drop of water in the center of the washer. He put the contraption on top of the inventory list and said to his boss, "See what happens when you look through the water droplet." Gail looked and her eyes widened with delight.
"Wow!" she cried. "It enlarges the print that I’m looking at, just like a magnifying glass!" She patted Justin on the back. "I’m all set now," she said. "Thanks."
Justin smiled. "No problem," he said, returning to the register. It was just another day in the life of the boy whose motto was "Never throw anything out, you never know when it might come in handy."

1. Why is Justin’s room such a mess?
A) He always forgets to clean.
B) He never throws anything away.
C) He has no time to clean.
D) He shares a room with his brother.

Ans: B

2. Read this sentence from the story. In what way is Justin’s backpack a smaller version of his bedroom?
A) He uses it as a place to store objects.
B) He uses it to carry his books and sports equipment.
C) His parents tell him to clean it all the time.
D) He’s had for as long as he can remember.

Ans: A

3. Read this sentence from the story. His parents pleaded with him to clean out his room. Which word is a synonym for pleaded?

A) ignored
B) asked
C) pushed
D) begged

Ans: D

4. How does Justin help his friends?

A) He offers them advice.
B) He loans them his backpack
C) He listens to their problems.
D) He uses the objects in his backpack.

Ans: D

5. How do most of the characters in the story feel toward Justin?

A) annoyed
B) grateful
C) disinterested
D) angry

Ans: B

Directions for Questions 6-10: Read the passage and answer the questions that follow on the basis of the information provided in the passage

It is difficult to reconcile the ideas of different schools of thought on the question of education. Some people maintain that pupils at school should concentrate narrow range of subjects which will benefit them directly in their subsequent careers. Others contend that they should study a wide range of subjects so that they have not only the specialized knowledge necessary for their chosen careers but also sound general knowledge about the world they will have to work and live in. Supporters of the first theory state that the greatest contributions to civilization are made by those who are most expert in their trade profession. Those on the other side say that, unless they have a broad general education, the experts will be too narrow in their outlook to have sympathy with their follows or a proper sense of responsibility towards humanity as a whole.

6. 'Schools of thought' can be explained as
A) groups of people whose job is to think
B) groups of people who are schooled to think
C) groups of people who study in a particular school thoughtfully
D) groups of people having the same ideas but with different perception on a particular subject.

Ans: D

7. Broad general knowledge is necessary because
A) specialization is incomplete without it.
B) without it no one would get a job
C) it teaches us about different things
D) it broadens one's outlook

Ans: D

8. The idea of the first school of thought in the passage is that
A) students should concentrate on studies
B) students should not undertake any specialized work
C) students should study all the subjects they want to
D) students should study a few subjects that will help them in their profession

Ans: D

9. Supporters of the first theory say that
A) experts have contributed most to progress in the modern world
B) people with general knowledge have contributed to civilization
C) experts have done nothing to help mankind
D) people with general knowledge are more useful than experts

Ans: A

10. According to the second school of thought, education will not be very effective if pupils
A) have inadequate knowledge of their own work
B) do not have a wide general education
C) ignore the study of fine arts
D) have nothing but general knowledge

Ans: B

Directions11-18 : Pick out the most effective word from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.

11. Everyday, in the school, one period is..................to games, sports and physical exercise.
A) entrusted
B) dedicated
C) conceded
D) devoted
E) conferred

Ans: D

12. What frustrates the opposition's effort of unity is the absence of a ...................long term strategy
A) credible
B) contestable
C) creditable
D) compatible
E) conceivable

Ans: A

13. Some people...................themselves into believing that they are indispensable to the organization they work for
A) keep
B) fool
C) force
D) denigrate
E) delude

Ans: E

14. The Government sought to set at.....................speculation that there may be a shift in nuclear policy
A) pace
B) rest
C) peace
D) fire
E) right

Ans: B

15. How do you expect that country to progress when her government is corrupt...............and still largely feudal?
A) devalued
B) dwindling
C) despotic
D) demeaning
E) demobilised

Ans: C

16. We are certain that the snowstorm was .............................
A) immutable
B) extraneous
C) unavoidable
D) inherent

Ans: B

17. With God not having a ............... , nobody could complain to him.
A) telephone
B) wireless
C) hotline
D) None of these

Ans: D

18. He requested all his class .............. to attend his birthday party.

A) comrades
B) companions
C) fellows
D) friends

Ans: C

Direction Questions 19-26: In each question below is given a passage followed by several inference. You have to examine each inference separately in the context of the passage and decide upon its degree of truth or falsity.

mark your answer as :

A) if the inference is ' definitely true' i.e. , it directly follows from the facts given in the passage
B) if the inference is ' probably true' though not definitely true in the light of the facts given
C) if you think the data are in adequate i.e., from the facts given you cannot say whether the inference is likely to be true or false
D) if you think the inference is ' probably false' though not definitely false in the light of the facts given; and
E) if you think inference is ' definitely false' i,e , it contradicts the given facts.

Passage I

Primary education in Bihar is in a poor shape. Pupils in over 50% of the schools read in the open throughout the year. Over six million children born to lower income group parents remain unlettered . Not even 1% of the 63,000 primary schools have facilities of furniture, toilet, drinking water and games. 3113 new teachers have been appointed in the current financial year out of which 2747 are women. Now each of the 13270 primary school have at least two teachers.

19. 630 primary schools in Bihar have all the facilities like like furniture, toilet, drinking water , games
Ans: E

20.In Bihar, 90% of the primary teachers are women
Ans: C

21. In Bihar, 50% of the children are illiterate
Ans: C

22. A large number of primary schools in Bihar are one teacher schools
Ans: E

23. Classroom for most of the primary schools in Bihar inadequate.
Ans: B

Passage II

A tiger when killing its natural prey, which it does not either by stalking or lying in wait for it, depends for the success of its attack on its speed and, to a lesser extent, on the condition of its teeth and claws. When , therefore, a tiger is suffering from one or more painful wounds or when its teeth are missing or defective and its claws worn down, and it is unable to catch animals it has been accustomed to eating , it is driven by the necessity to killing human beings

24. Human beings are natural prey of tigers
Ans: E

25. Old age propels tigers to take to man eating
Ans: C

26. tiger kills man only when it has been incapacitated through wounds.
Ans: A

Direction 27-32: In each of the following questions, find out which part of the sentence has an error. if there is no mistake the answer is 'no error'

27. Inspite of the doctor's stern warning, / he continued taking / sugar in his tea / No error
A)
B)
C)
D)
Ans : C

28. myself and Gopalan/ will take care of / the function on Sunday / No error
A)
B)
C)
D)
Ans : A

29. Being a very / hot day I / remained indoors / No error
A)
B)
C)
D)
Ans : A

30. I saw / a few children /playing on sand / No error
A)
B)
C)
D)
Ans : C

31. Interviews for / the post of lectures / will begin from Monday /No error
A)
B)
C)
D)
Ans : B

32. As he is rich / so he spends / lavishly / No error
A)
B)
C)
D)
Ans : B


Directions 33-40 : In each question, a part of sentence is printed in italics. Below each sentence, some phrases are given which can substitute the italicized part of the sentence. If the sentence is correct as it is, the answer is 'No correction required'

33. He was born to rich parents
A) of
B) with
C) by
D) No Correction required
Ans : A

34. Each boy and each girl was busy in her work
A) were busy in their work
B) was busy in his work
C) was busy in one's work
D) No Correction required .
Ans : B

35. Place a ladder on the wall
A) along
B) with
C) against
D) No Correction required
Ans : D

36. 'Hard Days' was his last novel
A) latter
B) recent
C) latest
D) No Correction required
Ans : C

37. It is most unique piece of art.
A) a unique
B) the most unique
C) an unique
D) No Correction required
Ans : A

38. A boy has been sunk in this river
A) submerged
B) immersed
C) drowned
D) No Correction required
Ans : C

39.Two hours have elapsed since he had fallen asleep.
A) fell
B) has fallen
C) was fallen
D) No Correction required
Ans : A

40. with a thundering roar the huge rocket soared up from the launching pad.
A) took off
B) went upwards
C) flew up
D) No Correction required
Ans : B

Infosys Paper on 15 December 2009 at Karunya University, Coimbatore

Analytical & Logical reasoning:(30 question : 40 minutes)
English section: (40 question : 35 minutes)

Analytical reasoning

1.A lady's age is between 50 and 70.each of her sons has many sons as his brothers. the sum of the sons and grandsons in the lady's age. what is her age?
Ans: 64

2. Two persons have 64 and 20 barrels of wine. the first one pays tax 5 barrels and 40 frames. the second one pays 2 barrel and got back 40 frames. What is the value of each barrel and the tax paid on each barrel?
Ans:  value=120 frames
         Tax =10 frames

3. There are 20 balls of green color,20 balls of red color,20 balls of blue color,20 of balck,20 of yellow. how
many u have to pick to guarantee 2pairs of same color?
Ans: 6 balls

5. There is a five digit number
1 It has 2 prime digits(1 is not a prime number)
2 The third digit is the highest
3 The second digit is lowest
4 The first digit is 1 less that third digit
5 The fifth is half of the fourth
6 The sum of 4-th and 5-th digit is less that first What is that no?
Ans: 71842

6. Which figure is the odd one out?
Ans: E

7. Which figure completes the series?
Ans: A

8. Which figure is the odd one out?
Ans: D

9. Which figure completes the series?
Ans: 1

10. Which figure completes the series?
Ans: 4

Directions 11-15: Each problem consists of a problem followed by two statements. Decide whether the data in the statements are sufficient to answer the question. Select your answer according to whether:
(A) statement 1 alone is sufficient, but statement 2 alone is not sufficient to answer the question
(B) statement 2 alone is sufficient, but statement 1 alone is not sufficient to answer the question
(C) both statements taken together are sufficient to answer the question, but neither statement alone is sufficient
(D) each statement alone is sufficient
(E) statements 1 and 2 together are not sufficient, and additional data is needed to answer the question

11. How many ewes (female sheep) in a flock of 50 sheep are black?
There are 10 rams (male sheep) in the flock.
Forty percent of the animals are black.
A)
B)
C)
D)
E)
Ans: E

12. Is the length of a side of equilateral triangle E less than the length of a side of square F?
The perimeter of E and the perimeter of F are equal.
The ratio of the height of triangle E to the diagonal of square F is 2√3 : 3√2.
A)
B)
C)
D)
E)
Ans: D

13. If a and b are both positive, what percent of b is a?
a = 3/11
b/a = 20
A)
B)
C)
D)
E)
Ans: B

14. A wheel of radius 2 meters is turning at a constant speed. How many revolutions does it make in time T?
T = 20 minutes.
The speed at which a point on the circumference of the wheel is moving is 3 meters per minute.
A)
B)
C)
D)
E)
Ans: C

15. Are the integers x, y and z consecutive?
The arithmetic mean (average) of x, y and z is y.
y-x = z-y
A)
B)
C)
D)
E)
Ans: E

16. Manish goes 7 km towards South-East from his house, then he goes 14 km turning to West. After this he goes 7 km towards North West and in the end he goes 9 km towards East. How far is he from his house?
A) 14 km
B) 7 km
C) 2 km
D) 5 km
E) None of these
Ans : (D)

17. Nivedita stops after going 10 km towards west from her office. Then she goes 8 km turning to her left. After this she goes 4 km turning to her left. How far is she from her office?
A) 18 km
B) 8 km
C) 16 km
D) 14 km
E) None of these
Ans : (E)

18. Ranju is at a fixed point, from where she goes 20 metres towards West. From there she goes 10 metres towards Notrh. Then she goes 35 metres towards East and after this she goes 5 metres towards South and in the end she goes 15 metres towards West. How far is she from the fixed point?
A) 5 km
B) 0 km
C) 10 km
D) Can not be determined
E) None of these
Ans : (A)

19. A man walks 15m towards South from a fixed point. From there he goes 12 m towards North and then 4 m towards West. How far and in what direction is he from the fixed point?
A) 3 m, South
B) 7 m, South-West
C) 5 m, South-West
D) 5 m, South-East
E) None of these
Ans : (C)

20. Ranjan goes 5 km towards North from a fixed point. Then he goes 3 km after turning to his right. After this he goes 5 km turning to his right. In the end he goes 4 km after turning to his left. How far and in what direction is he now from the fixed point?
A) 4 km, West
B) 7 km, East
C) 9 km, East
D) 7 km, West
E) None of these
Ans : (B)

Directions Question 21 to2 4 : Read the following information carefully and answer the questions given it.

II.
i) Jayant, Kama, Namitha, Asha and Tanmay are five members of the family.
ii) They have their birth dates from January to May, each member in one of these months
iii) Each one likes one particular item for his/her birthday out of Bengali Sweets, Chocolates, Pastries, Ice Cream and Dry Fruits
iv) The one who likes Pastries is born in the month which is exactly middle in the months given
v) Asha does not like Ice cream but brings Chocolates for Jayant in February.
vi) Tanmay who is fond of Bengali sweets in born in the next month immediately after Namitha
vii) Namita does not like Dry fruits or Ice cream

21. What is the choice of Asha?
A) Pastries
B) Dry fruits
C) Dry fruits
D) Cannot be determined
E) None of these
Ans: D

22. Which combination of month and item is true for Jayant?
A) March- Pastries
B) February - Pastries
C) February - Ice cream
D) Cannot be determined
E) None of these
Ans: E

23. What is the choice of Kamal?
A) Ice Cream
B) Bengali sweets
C) Dry fruits
D) Cannot be determined
E) None of these
Ans: A

24. In which month was Kamal born?
A) January
B) may
C) January or May
D) Data inadequate
E) None of these
Ans: C

25. If in a certain code "RANGE" is coded as 12345 and "RANDOM" is coded as 123678, then the code for the word "MANGO" would be
A) 82357
B)84563
C)82346
D)82543
Ans. D

Directions 26-30 : The table below shows the unit sales of the TT950 motorcycle in six European countries over a six month period. These motorcycles are imported into each country by a main dealer. Use this information to answer the following questions.

26. What percentage of the overall total was sold to the German importer?
A) 22.0
B) 25.4
C) 25.8
D) 24.1
E) 24.6
Ans. B

27. What percentage of the overall total was sold in May?
A) 24.1
B) 25.6
C) 27.1
D) 17.9
E) 20.3
Ans. D

28.Which month showed the biggest increase in total sales from the previous month?
A) Feb
B) Mar
C) Apr
D) May
E) Jun
Ans. C

29.What percentage of the monthly total was sold to the biggest importer in February?
A) 24.7
B) 23.1
C) 36.5
D) 51.1
E) 15.1
Ans. A

30. What is the average number of units per month imported into Italy over the first four months of the year?
A) 22
B) 23
C) 24
D) 25
E) 26
Ans. C

Verbal Ability Test (40 Questions in 35 minutes)

Directions for Questions 1-5: Read the passage and answer the questions that follow on the basis of the information provided in the passage.

The Mayan Indians lived in Mexico for thousands of years before the Spanish arrived in the 1500s. The Mayan were an intelligent, culturally rich people whose achievements were many. They had farms, beautiful palaces, and cities with many buildings. The Mayan people knew a lot about nature and the world around them. This knowledge helped them to live a better life than most people of that time, because they could use it to make their lives more comfortable and rewarding. Knowledge about tools and farming, for instance, made their work easier and more productive. In ancient Mexico there were many small clearings in the forest. In each clearing was a village with fields of corn, beans, and other crops around it. To clear the land for farms, the Mayan cut down trees with stone axes. They planted seeds by digging holes in the ground with pointed sticks. A farmer was able to grow crops that produced food for several people. But not every Mayan had to be a farmer. Some were cloth makers, builders, or priests. The Mayan believed in many gods, including rain gods, sun gods, and corn gods. The people built large temples to honor the Mayan gods. Skillful workers built cities around these temples. It was difficult for them to construct these cities, because they had no horses to carry the heavy stone they used to build with. Workers had to carry all of the building materials themselves. Today, many of these ancient Mayan cities and temples are still standing. Although the cities that the Mayan built were beautiful, and the people worked hard to build them, very few of the people lived in them. Usually, only the priests lived in the cities.The other people lived in small villages in the forests. Their houses were much simpler than the elaborate structures in the cities. They lived in small huts with no windows. The walls were made of poles covered with dried mud, and the roof was made of grass or leaves. Most Maya lived a simple life close to nature. Measuring time was important to the Maya, so they developed a system for measuring it accurately. Farmers needed to know when to plant and harvest their crops. Mayan priests made a system to keep track of time. They wrote numbers as dots (...) and bars (-). A dot was one and a bar was five. The Mayan priests studied the Sun, Moon, stars, and planets. They made a calendar from what they learned. The year was divided into 18 months of 20 days each with five days left over. The Mayan calendar was far more accurate than the European calendars of the time. Around the year 800, the Maya left their villages and beautiful cities, never to return. No one knows why this happened. They may have died from an infectious disease. They may have left because the soil could no longer grow crops. Archaeologists are still trying to find the lost secrets of the Maya. They are still one of our greatest mysteries.


1. Read this sentence from the story.
The Maya were an intelligent, culturally rich people whose achievements were many. What is a synonym for the word achievements?
A) mistakes
B) successes
C) skills
D) roads
Ans: B

2. The Maya lived in Mexico
A) only after the Spanish arrived
B) at the same time as the Spanish
C) only for a few years
D) thousands of years before the Spanish.
Ans: D

3. Many Mayan cities and temples are still standing today because
A) they were so well built.
B) they are not very old.
C) they have been rebuilt.
D) there is never any bad weather in Mexico.
Ans: A

4. What is the main idea of this article?

A) The Mayan calendar was more accurate than the European calendar.
B) The Maya were excellent farmers.
C) The Maya were a culturally rich, advanced society.
D) The Mayan cities were difficult to build.
Ans: B

5. MOST Mayan lived

A) in beautiful cities.
B) in huts made of poles, mud, and leaves.
C) in caves.
D) in stone temples.
Ans: B

Directions for Questions 6-10: Read the passage and answer the questions that follow on the basis of the information provided in the passage.

The Rajputs occupy an honoured place in the history of India. They were a war-like, people, proud and patriotic. They were jealous of their honour, and would lay down their lives to uphold it. They loved their homes and fought bravely to defend the honour of their women-folk. Nothing would tame their sprits. Perils only called forth their courage and poverty only increased their power of resistance. None could fight like them. Their motto was 'Better death than dishonour'.

6. Which of the following represents the central theme of the passage?
A) The pride of the Rajputs
B) Rajputs and their sacrifices
C) The rise and fall of the Rajputs
D) Rajputs - the spritted heroes of Indian history.
Ans : (D)

7. Which of the following is opposite in meaning to the word 'proud in the passage'?
A) humble
B) kind
C) courteous
D) cowardly
Ans : (A)

8. The expression 'tame their spirits' in the passage means
A) suppress their ambitions
B) arouse their enthusiasm
C) develop their courage
D) curb their enthusiasm
Ans : (D)

9. Which of the following statements is not true in the context of the passage?
A) The Rajputs achieved eminence in history due to their great bravery
B) They were homely people and would fight for upholding women's honour
C) In moments of danger they would exhibit great courage
D) They could not, however, face the challenge of poverty
Ans : (D)

10. According to the writer, the Rajputs occupy an honoured place in history, because
A) they were fond of wars
B) they were proud of their war
C) they were jealous of people's honour
D) they lived and died upholding their self respect.
Ans : (D)

Directions11-18 : Pick out the most effective word from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.

11. The two sisters look so............. that it is difficult to tell one from the other
A) same
B) similar
C) identical
D) alike
E) resembling
Ans: D

12. Since one cannot read every book, one should be content with making a...............selection
A) normal
B) standard
C) sample
D) moderate
E) judicious
Ans: E

13. Success comes to those who are vigilant not to permit............... from the chosen path
A) diversion
B) deviation
C) obstruction
D) alienation
E) distraction
Ans: B

14. His actions had..................pain and suffering on thousands of people.
A) deplored
B) eliminated
C) affected
D) inflicted
E) imposed
Ans: D

15. He has good...................over the famous world languages
A) authority
B) expertise
C) hold
D) command
E) knowledge
Ans: D

16. The lions in the Gir forest are protected as they come under ............ species.
A) dangerous
B) engendered
C) enamoured
D) endangered
Ans: D

17. People who have an ....... reputation are often avoided by the rest
A) unsteady
B) unsavory
C) unsafe
D) unsatisfied
Ans: B

18. My father was too ...........to push open the heavy door.
A) timid
B) faint
C) feeble
D) faltering.
Ans: C

Direction Questions 19-26: In each question below is given a passage followed by several inference. You have to examine each inference separately in the context of the passage and decide upon its degree of truth or falsity.

mark your answer as :
A) if the inference is ' definitely true' i.e. , it directly follows from the facts given in the passage
B) if the inference is ' probably true' though not definitely true in the light of the facts given
C) if you think the data are in adequate i.e., from the facts given you cannot say whether the inference is likely to be true or false
D) if you think the inference is ' probably false' though not definitely false in the light of the facts given; and
E) if you think inference is ' definitely false' i,e , it contradicts the given facts.

Passage I
The basic thrust of the government's policy is to provide price incentives to farmers to make them produce more food. but is a price-incentive system always efficient in ensuring incremental yields? Our contention is that this incentive works only in persuading farmers to shift cultivation from one crop to another depending on which crop is more profitable at the given prices. But it would not be a sufficient condition in ensuring incremental output of all crops which is what is required.

19. This passage istaken from an article written by an expert on agricultural finance.
Ans: A

20. The authoris advocating for more yield of various crops.
Ans: A

21. The Government is not ready to increase the procurement price of crops.
Ans: E

22. According to the passage , the farmers are not income-conscious.
Ans: E

23. Recently there was an agitation by farmers for increase in procurement price of crops.
Ans: C

Passage II
The explosive growth in demand for castor oil abroad is bringing about a silent change in the castor seed economy of Gujarat . The state is well on its way to emerge as a strong manufacturing centre for castor oil relegating to background its current status as a big trading centre . The business prospects for export of castor oil which is converted into value added derivatives are so good that a number of castor seed crushing units have already come up and others are on the anvil.

24. Gujarat used to supply castor seeds to the manufacturing units in the pase.
Ans: A

25. Gujarat is the only state in India which produces castor seed.
Ans: C

26. manufacturing castor oil guarantees more surplus than selling castor seeds.
Ans: A

Direction 27-32 : In each of the following questions, find out which part of the sentence has an error. if there is no mistake the answer is 'no error'

27. He is / taller /than me / no error
A)
B)
C)
D)
Ans : C

28. there is no question/ of my failing /in the examination / today. / No error
A)
B)
C)
D)
Ans : B

29. The audience / are requested / to be in its seats / no error
A)
B)
C)
D)
E )
Ans : C

30. Had I come / to know about his difficulties / I would have certainly helped / no error
A)
B)
C)
D)
Ans : D

31. He is the general / whom the reporters agree / was most popular with the troops / no error
A)
B)
C)
D)
Ans : B

32. He left to Bombay / this morning / for some official work / No error
A)
B)
C)
D)
Ans : A

Directions 33-40 : In each question, a part of sentence is printed in italics. Below each sentence, some phrases are given which can substitute the italicized part of the sentence. If the sentence is correct as it is, the answer is 'No correction required'

33. It is time the six year old is learning how to read and write
A) has learned
B) learnt
C) was learning
D) No correction required
Ans : B

34. I am sorry , but I don't believe what you say.
A) I will not believe
B) I am not believing
C) I will not be believing
D) No correction required
Ans : D

35. She could not help but laugh.
A) laughing
B) laughed
C) laugh
D) No correction required
Ans : A

36. He never tells the truth
A) Says
B) utters
C) speaks
D) No correction required
Ans : C

37. Since 1986, there is no earthquakes here.
A) Have been
B) are
C) from
D) No correction required
Ans : A

38. Please blow up the candle
A) turn off
B) blow out
C) put off
D) No correction required
Ans : C

39. Practically every part of the banana tree is used by man.
A) most part
B) any part
C) each part
D) No correction required
Ans : D

40. Old habits die hardly.
A) die much hardly
B) die hard
C) die too hard
D) No correction required
Ans : B