(Paper) Infosys Placement Paper at Vaddeswaram, Guntur | December 2009 (Analytical & Logical reasoning)

http://placementpapers.net/images/promo/infosys-logo.jpg

Infosys Placement Paper at Vaddeswaram, Guntur | December 2009 (Analytical & Logical reasoning)

Analytical & Logical reasoning: (30 question : 40 minutes)
English section: (40 question : 35 minutes)

Analytical reasoning

1. A train ran at a certain speed for one hour and then due to a technical problem, it ran at 3/5th of its original speed and reached the destination 2 hrs late. The driver said, had the problem occurred 50 miles later, we would have gained 40 minutes. What is the distance between the two cities that the train travelled?

Ans : 200 miles

2. Each one wearing hat of one person and riding the bicycle of another. A is wearing B's hat and riding C's cycle. Who is riding A's cycle?

Ans: B

3. Few stmts were given, and we have to find which day of the week it is, if only one of them told the truth?

Ans: Sunday

4. A farmer is telling his wife, if we sell 75 chickens, the chicken food will last for 10 more days. But if we buy 100 chickens as we say, then the chicken food will last for 15 days less. How many chicken they have?

Ans: 8.

5. My husband's watch gains 2 minutes every watch and my watch loses 1 minute for each hour. One day, we were late to marriage because the difference between the time in the two watches was 1 hr and we looked at the slow watch. When did we last set our watches to the same time?

Directions: 6-10 In each of the questions given below which one of the five answer figures on the right should come after the problem figures on the left, if the sequence were continued ?

Answers 6-10

6. E 7. B 8. A 9. B 10. E

Directions 11-15: Each problem consists of a problem followed by two statements. Decide whether the data in the statements are sufficient to answer the question. Select your answer according to whether:

(A) statement 1 alone is sufficient, but statement 2 alone is not sufficient to answer the question
(B) statement 2 alone is sufficient, but statement 1 alone is not sufficient to answer the question
(C) both statements taken together are sufficient to answer the question, but neither statement alone is sufficient
(D) each statement alone is sufficient
(E) statements 1 and 2 together are not sufficient, and additional data is needed to answer the question

11. Every pupil in a school was given one ticket for a concert. The school was charged a total of $6000 for these
tickets, all of which were of equal value. What was the price of one ticket?

If the price of each ticket had been one dollar less, the total cost would have been 1,200 less. If the price of each ticket had been $2 more, the total bill would have increased by 40%.
A)
B)
C)
D)
E)

Ans: D

12. What is the ratio of male to female officers in the police force in town T?

The number of female officers is 250 less than half the number of male officers. The number of female officers is 1/7 the number of male officers.
A)
B)
C)
D)
E)

Ans: B

13. What is the value of n?

3n + 2m = 18
n – m = 2n – (4 + m)
A)
B)
C)
D)
E)

Ans: B

14. How long did it take Henry to drive to work last Wednesday? (He did not stop on the way).

If he had driven twice as fast he would have taken 35 minutes. His average speed was 30 miles per hour.
A)
B)
C)
D)
E)

Ans: A

15. What is the slope of line l which passes through the origin of a rectangular coordinate system?

The line does not intersect with the line y = x + 2. The line passes through the point (3,3)
A)
B)
C)
D)
E)

Ans: D

Directions 16 to20 : Read the following information carefully and answer the questions given it.

III.

i) P,Q,R,S,T and U are six students procuring their Master's degree in six different subjects - English, History, Philosophy, Physics, Statistics and Mathematics.
ii) Two of them stay in hostel, two stay as paying guest (PG) and the remaining two stay at their home
iii) R does not stay as PG and studies Philosophy
iv) The students studying Statistics and History do not stay as PG
v) T studies Mathematics and S studies Physics
vi) U and S stay in hostel. T stays as PG and Q stays at home

16. Who studies English?
A) R
B) S
C) T
D) U
E) None of these

Ans: E

17. Which of the following combinations of subject and place of stay is not correct ?
A) English - Hostel
B) mathematics - PG
C) Philosophy -Home
D) Physics -Hostel
E) None of these

Ans: A

18. Which of the following combinations of subject and place of stay is not correct ?
A) QR
B) SR
C) US
D) Data inadequate
E) None of these

Ans: B

19. Which subject does Q study?
A) History
B) Statistics
C) History or Statistics
D) Data inadequate
E) None of these

Ans: C

20. Which of the following pairs of students stay at home ?
A) PQ
B) QR
C) RS
D) ST
E) None of these

Ans: B

21. A man is facing south. He turns 135o in the anticlockwise direction and then 180o in the clockwise direction. Which direction is he facing now.?
A) North-east
B) North-West
C) South-east
D) South-west

Ans: D

22. A man is facing north-west. He turns 90o in the clockwise direction and then 135o in the anticlockwise direction. Which direction is he facing now?
A) East
B) West
C) North
D) South

Ans: B

23. A man is facing north-west. He turns 90o in the clockwise direction, then 180o in the anticlockwise direction and then another 90o in the same direction. Which direction is he facing now?
A) South
B) Southwest
C) West
D) South-east

Ans: D

24. Radha moves towards South-east a distance of 7 km, then she moves towards west and travels a distance of 14 m. From here, she moves towards North-West a distance of 7 m. and finally she moves a distance of 4 m towards East and stood at that point . How far is the staring point from where she stood?
A) 3 m
B) 4 m
C) 10 m
D) 11 m

Ans: C

25. A rat runs 20' towards East and turns to right , runs 10' and turns to right , runs 9' and again turns to left , runs 12' and finally turns to left and runs 6' . Now , which direction is the rat facing ?
A) East
B) West
C) North
D) South

Ans: C

Directions 26-30: The pie charts below show the percentage of students in each faculty at North West University and the number of nonUS students in the Arts faculty. These percentages have been rounded to the nearest whole number. There are a total of 1049 students in the Arts faculty. Use this information to answer the following questions

26. What percentage of students in the Arts faculty are nonUS students?
A)14%
B) 9%
C)30%
D) 11%
E)15%

Ans: D

27. How many students are there in the Engineering faculty?
A) 420
B) 410
C) 390
D) 440
E) 400

Ans: B

28. How many students are there at the university?
A) 4650
B) 4560
C) 4640
D) 4450
E) 4460

Ans: B

29. If six percent of Science students are Asian. How many Asian students are there studying Science?
A) 48
B) 66
C) 120
D) 57
E) 43

Ans: D

30. There are 34 European medical students. What percentage of the faculty does this represent?
A) 14%
B) 18%
C) 12%
D) 16%
E) 15%

Ans: E