(Paper) DSQ Placement Paper (Mathematics)

Paper: DSQ Placement Paper (Mathematics)

1. if a**2+b**2+c**2=1 then ab+bc+cd lies in the intrval
a. -1/2,1 b.-1,1 c.-1/2,2 d.-1,2

2.if x is root of 4*y**2+2*y-1=0, the its other root is given by
a.4x**2+2*x+1 b.x-1/2 c 2x-1 d.2-x

3. the perimetere of a square is 44m more than that of another and 187 sqm more in area then the side of the larger square is
ans:17m

4. the value of x which makes xi+2j+3k and -i+5j+k perpendicular is

5. the value of determiterment ---|matrix|
ans:6

6. the solution of the system of equations 2y-z=0,x+3y=-4,3x+4y=3 is
ans: x=5,y=3,z=6

7. the radius of the circle 4x**2+4y**2 =100
ans: 5

8. the ages of two brothers are now in the ratio 4:3 but fifteen years ago, they were in the ratio 3:2the present age are
ans:45

9.if z is the arithmetic mean between x and y , then the value of x/(x-z)+y/(y-z)
is ans:2

10.the least integer n for which the sum 1+3+5+---+(2n+1) exceeds 9999 is ans:100

11. the number of subsets of a set s is 64, then s has
a: 8 b.6 c.4.d. 16 elements

12.if n is a natural numbers, the n(n+1)(N+5) IS
ans:a multiple of 6

13.a spere circumscribes a cylinder . then the ratio of the surface area of the sphere to the curved surface area of the cylinder is
ans:3:2

14.ax/b+b=bx/a+a,a//b. then x equals
ans:ab/(a+b)

15. if logs sqrt(5x)=1,then x equals
ans:

16. which of the following triplets cannot be sides o a right angled triangle
ans: (p-q),(p+q),sqrt(p+q)

17.inwhat time will RS. 3200 amount to RS.3528 at 5% annum compound interest
ans:2 years

18.if the price of orange falls by 20 % one can buy 5 dozens more for RS 300, THEN THE ORIGINAL price per dozen is
ans:15

19. the triangle formed by (0,0),(0,4,),(3,8) is
ans: right angled triangle

20. The area of parallegram (0,0),(0,4),(3,8) is
a.12 b.6 c.24 d.25

21. A man can do a piece of work in 9 days, a woman can do 3/4 as much work as a man in one day and a boy in twice the time that a man takes. How many days wil 2 men, 3 women and 5 boys together take to do the work?
ans:4/3 days

22.The probability of getting at least one head in a single throw of
three coins is
ans:7/8

23.A problem is given to two student A and B WHOSE REspective chances of solving it are 1/2 and 2/3 . IF BOTH OF THEM TRY TO SOLVE THE PROBLEM INDEPENDENTLY, THE PROBability that the rpoblem will be solved is
ans:5/6

24.In a single throw of 3 dice, the chance of throwing a total of 15 is
ans:a.1/15b.5/216 c.1/3 d. 1/4

25.(3x-2)/(x-2)<=0,then
ans:2/3<=x<2

26 . P and Q are positive integers with their average 15, find how many different values can one take
ans:29

27.The hands of clock coincide after every 66 min of correct time. How much does the clock gain or lose in a day.
ans: gains 11 min

28. Ifxto the power of 5=4 and x to the power of 4=5/y , then x equals
ans:4y/5

29.if x,y,z are natural numbers, and if 2x=y and y=3z, which of the following numbers could be x+y+z
ans:44

30.The pipes can fill a cistern in 1.5 hours and 2 hours respectively. A waste pipe can empty a full cistern in 3 hours. If the cisterns empty and all three pipes are opened together, in how many min will the cistern be half full
ans:36