(Paper) DSQ Placement Paper (Aptitude-Mathematics)

Paper: DSQ Placement Paper (Aptitude-Mathematics)

Mathematics Test:-

1. if a**2+b**2+c**2=1 then ab+bc+cd lies in the intrval

a. -1/2,1 b.-1,1 c.-1/2,2 d.-1,2

2.if x is root of 4*y**2+2*y-1=0, the its other root is given by

a.4x**2+2*x+1 b.x-1/2 c 2x-1 d.2-x

4. the perimeter of a square is 44m more than that of another and 187 sqm more in area then the side of the larger square is

ans:17m

5. the value of x which makes xi+2j+3k and -i+5j+k perpendicular is

ans:none of the above

6. the value of determiterment ---|matrix|

ans:6

7. the solution of the system of equations 2y-z=0,x+3y=-4,3x+4y=3 is

ans: x=5,y=3,z=6

8. the radius of the circle 4x**2+4y**2 =100

ans: 5

9. the ages of two brothers are now in the ratio 4:3 but fifteen years ago, they were in the ratio 3:2the present age are

ans:45

10.if z is the arithmetic mean between x and y , then the value of x/(x-z)+y/(y-z) is 

ans:2

11.the least integer n for which the sum 1+3+5+---+(2n+1) exceeds 9999 is ans:100

12. the number of subsets of a set s is 64, then s has

a: 8 b.6 c.4.d. 16 elements

13.if n is a natural numbers, the n(n+1)(N+5) IS

ans:a multiple of 6

14.a spere circumscribes a cylinder . then the ratio of the surface area of the spere to the curved surface area of the cylinder is

ans:3:2

15.ax/b+b=bx/a+a,a//b. then x equals

ans:ab/(a+b)

16. if logs sqrt(5x)=1,then x equals

ans:

17. which of the following triplets cannot be sides o a ritht angled triangle

ans: (p-q),(p+q),sqrt(p+q)

18.inwhat time will RS. 3200 amount to RS.3528 at 5% annum compound interest

ans:2 years

19.if the price of orange falls by 20 % one can buy 5 dozens more for RS 300, THEN THE ORIGINAL price per dozen is

ans:15

20. the triangle formed by (0,0),(0,4,),(3,8) is

ans: right angled triangle

21. The area of parallegram (0,0),(0,4),(3,8) is

a.12 b.6 c.24 d.25

22. A man can do a piece of work in 9 days, a woman can do 3/4 as much work as a man in one day and a boy in twice the time that a man takes. How many days will 2 men, 3 women and 5 boys together take to do the work?

ans:4/3 days

23.The probability of getting at least one head in a single throw of three coins is

ans:7/8

24.A problem is given to two student A and B whose Respective chances of solving it are 1/2 and 2/3 . If Both of them try to solve the problem independently the  Probability that the problem will be solved is

ans:5/6

25.In a single throw of 3 dice, the chance of throwing a total of 15 is

ans:a.1/15b.5/216 c.1/3 d. 1/4

26.(3x-2)/(x-2)<=0,then

ans:2/3<=x<2

27 . P and Q are positive integers with their average 15, find how many different values can one take

ans:29

28.The hands of clock coincide after every 66 min of correct time. How much does the clock gain or lose in a day.

Ans: gains 11 min

29.Ifxto the power of 5=4 and x to the power of 4=5/y , then x equals

ans:4y/5

30. if x,y,z are natural numbers, and if 2x=y and y=3z, which of the following numbers could be x+y+z

ans:44

31.The pipes can fill a cistern in 1.5 hours and 2 hours respectively. A waste pipe can empty a full cistern in 3 hours. If the cisterns empty and all three pipes are opened together, in how many min will the cistern be half full

ans:36

32. The members a,b,12 forma geometric progression and the nos a,b,9 form an arithmetic progression. find the value of a+b

ans:9or 45

33.IN a group of 15,7 can speak spanish, 8 can speak french, and 3 can speak neither.How much of the group can speak both French and Spanish

ans:2/3

34.Oranges are bought at 11 for Rs. 10 and sold at 10. for Rs. 11 the profit is

ans:21%

35
.If x/y=2/3 then y**2/x**2 is equal to

ans:9/4