(Paper) Infosys Fresher Job Interview Placement Paper Part-3: 04-Nov-2010

http://placementpapers.net/helpingroot/images/promo/infosys-logo.jpg

infosys

Job Interview Placement Paper

Verbal Ability Test (40 Questions in 35 minutes)

Directions: for Questions 1-5: Read the passage and answer the questions that follow on the basis of the information provided in the passage.

  • It all started at the beginning of fifth grade. At first, Carmen wasn’t really sure what was happening. In class, she had to squint to see the blackboard clearly. She had to do the same thing when she read street signs, or when she watched a movie. As the fuzziness got worse, she became more and more worried. It was important for her to see the notes and homework assignments the teacher put on the board.

  • It wasn’t long before Carmen found herself squinting all the time, but she didn’t want anyone to know that she was having a problem seeing. In class, she asked for a desk that was closer to the blackboard. One day, her teacher said, "Carmen, are you all right? I’ve noticed you squinting a lot. Are you having trouble seeing the board?"

  • Carmen shook her head. "I’m fine, Mrs. Cruz," she said, but she knew she couldn’t pretend much longer.

  • At home, she had to sit closer and closer to the television in order to see the picture. Her mother noticed her squinting as she watched her favorite shows, and she began to get suspicious.

  • "Tomorrow I’m calling the eye doctor to set up an appointment for you," she said firmly. Carmen protested, but her mother’s mind was made up.

Three days later, Carmen had new glasses and instructions from her doctor to wear them all the time. Carmen frowned in the car the whole way home. "All of the kids at school will think I’m a nerd," she said. Her mother smiled and shook her head. "You look just as beautiful with those glasses on as you do without them," she said. But Carmen didn’t believe her. The next day, Carmen kept the glasses in her pocket as she walked into the schoolyard. She avoided her friends and stood alone, feeling miserable. Suddenly, she heard her friend Theresa shout. Carmen ran over to the other girls. "What’s wrong?" she asked. "My silver ring is gone!" Theresa cried. "My sister sent it to me from California. It’s very special and I can’t lose it!" Carmen could tell that Theresa was very upset. They all looked for the ring in the grassy area of the playground.
Carmen realized that she could search better if she could see better. She took the glasses out of her pocket and put them on. The objects and people around her came into sharp focus. She caught her breath. Everything looked so different! So clear! She looked down at the ground and a glimmer of silver caught her eye. It was the ring. "Here it is," she shouted. "I’ve found it!" She handed it to Theresa, and Theresa slipped the ring back on her finger.
"Thanks Carmen," she said. "I never thought we'd find it." She paused. "Hey, I didn’t know you wore glasses. They look great!" Carmen had forgotten that she was wearing the new glasses. "Thanks," she replied shyly. As they walked back toward the school building, two more girls from her class complimented her glasses. Carmen smiled. "Maybe wearing glasses won’t be so bad after all," she thought.

1. BEFORE Carmen got glasses she

A. Thought having glasses wouldn’t be so bad.
B. Wasn’t able to see the blackboard clearly.
C. Found Theresa’s missing ring.
D. Sat far away from the television
Ans
: B

2. Based on the end of the story, what do you think Carmen will do next?
A. She won’t tell her friends that she needs to wear glasses.
B. She will keep her glasses in her pocket where no one can see them.
C. She will wear her glasses all the time.
D. She will wear her glasses only when she is with her family.
Ans: C

3. Read this sentence from the story 'Her mother noticed her squinting as she watched her favorite shows, and she began to get suspicious'.
What is an antonym for the word suspicious?
A. doubtful
B. guilty
C. innocent
D. trusting
Ans: D

4. Which statement BEST describes Carmen?
A. She is willing to overcome her fears in order to help her friends.
B. She doesn’t care how well she does in school.
C. She cares more about herself than her friends.
D. She doesn’t worry about what other people think of her.
Ans: A

5. Read this sentence from the story. 'In class, she had to squint to see the blackboard clearly'.
What does squint mean?
A. to look with eyes partly closed
B. to move closer
C. to try hard
D. to concentrate
Ans: D

Directions for Questions 6-10: Read the passage and answer the questions that follow on the basis of the information provided in the passage.

Primitive man was probably more concerned with fire as a source of warmth and as a means of cooking food than as a source of light. Before he discovered less laborious ways of making fire, he had to preserve it, and whenever he went on a journey he carried a firebrand with him. His discovery that the firebrand, from which the torch may very well have developed, could be used for illumination was probably incidental to the primary purpose of preserving a flame.
Lamps, too, probably developed by accident. Early man may have had his first conception of a lamp while watching a twig or fibre burning in the molten fat dropped from a roasting carcass. All he had to do was to fashion a vessel to contain fat and float a lighted reed in it. Such lamps, which are made of hollowed stones or sea shells, have persisted in identical from up to quite recent times.

6. Primitive man's most important use for five was
A) To provide warmth
B) to cook food
C) to provide light
D) Both A and B.
Ans: A

7. The firebrand was used to
A) Prevent accidents
B) provide light
C) scare animals
D) save labour
Ans: B

8. By 'primary' the author means
A) Primitive
B) fundamental
C) elemental
D) essential
Ans: D

9. Lamps probably developed through mere
A) Hazard
B) fate
C) chance
D) planning
Ans: C

10. Early lamps were made by
A) Using a reed as a wick in the fat B) letting a reed soak the fat
C) putting the fat in a shell and lighting it D) floating a reed in the sea-shell
Ans: A

Directions11-18: Pick out the most effective word from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.

11. These essays are intellectually ............... and represent various levels of complexity
A) Revealing
B) Modern
C) persistent
D) demanding
E) persistent
Ans: C

12. It was almost impossible for him to put out of his mind the ............... words which he heard from his clever father-in-law
A) Inspiring
B) witty
C) sarcastic
D) soothing
E) exhortative
Ans: B

13Integrity of character, honesty, dependability and discipline............... with a genuine interest in your work will go a long way in the achievement of success in your professional life.
A) Coupled
B) adjoined
C) fixed
D) attached
E) joined
Ans: A

14. The soldiers were instructed to.........................restraint and handle the situation peacefully.
A) Exercise
B) control
C) prevent
D) enforce
E) remain
Ans: A

15. Ishwar Chandra Vidyasagar was one of the chief............... of women's rights
A) Promoters
B) facilitators
C) instigators
D) organizers
E) protagonists
Ans; E

16. Her parents will never give their .........to such an unsuitable match.
A. willingness
B. agreement
C. consent
D. acquiescence
Ans: C

17. He is ......... dancer
A. a skilled
B. an adept
C. an adapt
D. an adopt
Ans: A

18. The degrees were awarded in the annual.........................
A. conference B. convention C. Convolution D. convocation
Ans: D

Direction Questions 19-26 in each question below is given a passage followed by several inferences. You have to examine each inference separately in the context of the passage and decide upon its degree of truth or falsity.

Mark your answer as:

A. if the inference is ' definitely true' i.e., it directly follows from the facts given in the passage
B. if the inference is ' probably true' though not definitely true in the light of the facts given
C. if you think the data are in adequate i.e., from the facts given you cannot say whether the inference is likely to be true or false
D. if you think the inference is ' probably false' though not definitely false in the light of the facts given; and
E. if you think inference is ' definitely false' i.e, it contradicts the given facts.

Passage I

A recent survey shows that India has the lowest death rate for blood cancer. China, Thailand and Myanmar (countries that have taste for spices) also have low rates. Higher rates are found in .S.A where spices are not used. The typical American food remains chicken rolls, butter and beef.

19. Americans are unorthodox in their food habits.

20. Americans dislike spices

21. Spices prevent blood cancer

22. Spices promote forms of cancer other than blood cancer

23. Chicken rolls, butter and beef promote cancer.

Passage II

The water resources of our country are very much underutilized . The main reason of this underutilization is the lack of capital and technology. A large portion of our water resources is wasted due to floods and unwise use of water for irrigation as well as domestic purposes. we can make full use of our water resources by building dams on rivers and by adopting policy of awareness among people not to waste water.

24. Occurrence of floods adds to the water resources.

25. Some people do not use water resources in a judicious way.

26. The country does not have enough funds to develop water resources

Direction 27-32:
In each of the following questions, find out which part of the sentence has an error. If there is no mistake the answer is 'no error'

27. My father is / in bad mood / today. / No error
A B C D
Ans: B

34. Both the civilians/ and armymen / joined the First World War / today. / No error
A B C D
Ans: B

28. The school is / with in hundred yards / from my house / no error
A B C D
Ans: B

29. As soon as the teacher entered / everyone fell /in a silence / no error
A B C E
Ans: C

30.  He took to / reading Times / for better knowledge / of the facts./ no error
A B C D E
Ans: B

]31. I will put on / a note in this regard / for your consideration / and necessary decision./ no error
A B C D E
Ans: A

32. He has been working on /the problem from a long time /but is still not / able to solve it./ no error
A B C D E
Ans: E

Directions 33-40: In each question, a part of sentence is printed in italics. Below each sentence, some phrases are given which can substitute the italicized part of the sentence. If the sentence is correct as it is, the answer is 'No correction required'

33. He did many mischief's
A. made many a mischiefs
B. made much mischief
C. Committed many mischiefs
D. No Correction required
Ans: C

34. Rohit is as fast as or perhaps faster than Manish.
A. Equally fast B. almost as fast C. as fast D. No Correction required
Ans: C

35. All his family members are in Kanpur.
A. All of his family members
B. All the family members if his
C. All the members of his family
D. No Correction required
Ans: C

36. I often see him dancing the top
A. rotating
B. encircling
C. dodging
D. No Correction required
Ans: D

37. What is the time in your watch?
A. on
B. by
C. from
D. No Correction required
Ans: C

38. Columbus invented America
A. searched
B. traced
C. discovered
D. No Correction required
Ans: C

39. Wise men catch time by the forelock.
A. Hold
B. seize
C. take
D. No Correction required
Ans: B

40. A bird in hand is worth two in bush
A. two in the bush b. two at a bush c. two on bush D. No Correction required
Ans: A

Previous|Home Page

Company Name: Infosys
No of Rounds:
Aptitude Test
Exam/Interview Date: 04-Nov-2010
Location : Delhi