(Test Paper) Model Placement Paper For Practice With Answers (Set-8)

Model Placement Paper For Practice With Answers (Set-8)

Directions (Q. 1-5): Each question given below is followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the arguments is a 'strong' arguments and which is a 'weak' argument. Give answer as
1) if only arguments I is strong
2) if only arguments II is strong
3) if either I or II is strong
4) if neither I nor II is strong

1. Statement:
Should non-vegetarian food be totally banned in our country?
Arguments:
I. Yes. It is expensive and therefore beyond the means of most people in our country?
II. No. Nothing should be banned in a democratic country?

2). Statement: Should India go in for computerization in industry?
Arguments:
I. No. Computerization demands a lot of money. We should not waste money on it.
II. Yes. When advanced countries are introducing computers in various areas, how can we afford to lag behind?

3). Statement: Should personal tax be abolished in India?
Arguments:
I. Yes. It will motivate people to earn more.
II. No. Individuals must learn to share their wealth with other people.

4). Statement: Should high chimneys be installed in industries?
Arguments:
I. Yes. It reduces pollution at ground level.
II. No. It increases pollution in upper atmosphere.

5). Statement: Should judiciary be independent of the executive?
Arguments:
I. Yes. This would help curb the unlawful activities of the executive.
II. No. The executive would not be able to take bold measures.

6). Match the following:
A. Frequency        1. Oscillation in unit time
B. Amplitude         2. A device consisting of a weight swinging on the end of a string
C. Pendulum        3. Chemical elements in order of their atomic numbers
D. Periodic table      4. Maximum departure from an equilibrium value

        A   B    C   D     
      1)   2   1   3   4     
      2)   1    2   4   3      
      3)   1   4   2   3     
      4)   4   3   1   2      

7). Which one of the following Fundamental Rights is also available to a foreigner on the soil of India?
1) Equality of opportunity in the matter of public employment
2) Freedoms of movement, residence and profession
3) Protection from discrimination on grounds only of religion, race, caste or sex
4) Protection of life and personal liberty against action without authority of law

8). In case of which of the following, the method of removal from office is the same?
I. A Judge of the Supreme Court
II. Chief Election Commissioner
III.President of India
1) I and II    2) II and III    3) I and III    4) I, II and III

9). Match the following:
A. Chief Election Commissioner              1. Elected by Rajya Sabha
B. Deputy Chairman of Rajya Sabha       2. Elected by Lok Sabha Sabha
C. Chairman of the PAC                         3. Appointed b Lok Sabha Speaker
                                                              4. Appointed by the President
            A   B   C
      1)   4   1   3
      2)   2   3   4
      3)   1   4   2
      4)   4   1    2

10). All India Services can be created by the
1) President    2) UPSC    3) Prime Minister   4) Parliament

11). The area of the ring between two concentric circles, whose circumferences are 88cm and 132cm, is
A) 780 cm2    B) 770 cm2   C) 715 cm2   D) 660 cm2

12). The perimeters of a square and a circular field are the same. If the area of the circular field is 3850 sq metres, what is the area (in m2) of the square?
A) 4225    B) 3025    C) 2500    D) 2025

13). If the length of a rectangle is increased by 25% and the width is decreased by 20%, then the area of the rectangle
A) increases by 5%    B) decreases by 5%    C) remains unchanged    D) increases by 10%

14). The average weight of 20 students in a class is increased by 0.75 kg when one of the students weighing 30 kg is replaced by a new student. Weight of the new student (in kg) is
A) 35    B) 40    C) 45    D) 50

15). The average of 9 numbers is 30. The average of first 5 numbers is 25 and that of the last 3 numbers is 35. What is the 6th number?
A) 20    B) 30    C) 40    D) 50

16). The sides of a triangle are in the ratio 1/2: 1/3: 1/4 If the perimeter of the triangle is 52 cm, the length of the smallest side is
A) 24 cm    B) 18 cm    C) 12 cm    D) 9 cm

17). By adding the same constant to each of 31, 7, -1 a geometric progression results. The common ratio is
A) 3    B) -5(1/3)   C) -2    D) -4

18). If 16 men or 20 women can do a piece of work in 25 days, in what time will 28 men and 15 women do it?
A) 14(2/7)days    B) 33(1/3)days    C) 18(3/4)days    D) 10 days

19). A and B start at the same time with speeds of 40 km/hr and 50 km/hr respectively. If in covering the journey A takes 15 minutes longer than B, the total distance of the journey is
A) 46 km    B) 48 km    C) 50 km    D) 52 km

20). A can go round a circular path 8 times in 40 minutes. If the diameter of the circle is increased to 10 times the original diameter, the time required by A to go round the new path once, travelling at the same speed as before is
A) 25 min   B) 20 min   C) 50 min    D) 100 min

Directions (Q. 21-24): Read the following information carefully and answer the questions given below:
(i) Six books of different subjects Physics, Chemistry, Biology, English, Economics and Sanskrit are being kept one above the other.
(ii) The number of pages in these books are 205, 405, 387, 521, 296 and 417 though not respectively.
(iii) 296-paged Chemistry book is second from the bottom. The book of Biology is on top and consists of 417 pages.
(iv) The book of Economics has 521 pages and Sanskrit book is being kept 4th from the bottom.
(v) The book of English is at bottom and has 387 pages.
(vi) The book which has 205 pages is being kept 3rd from the bottom.

21).
Which book was kept second to last?
1) Chemistry    2) Physics    3) Economics    4) Data inadequate    5) None of these

22). Which book has 405 pages?
1) Sanskrit   2) Physics   3) Biology    4) Can't be determined    5) None of these

23). Which of the following combinations of Book and its position from the bottom is not correct?
1) 5-Chemistry    2) 3-Physics    3) 1-English    4) 6- Biology    5) All are correct

24). If a binder inadvertently binds the pages of the book kept at bottom with the cover of the book at fourth from the bottom, similarly the book at 2nd with 5th, and, the book at 3rd with the top, then how many pages does the book with Biology colour have?
1) 387    2) 405    3) 205   4) 417   5) None of these

25). How many cubes, each of edge 3 cm, can be cut form a cube of edge 15 cm?
A) 25    B) 27    C) 125    D) 144

ANSWERS 1. (4)   1. (4)   2. (4)   3. (1)   4. (3)   5.(1)   6. (3)   7. (4)   8. (4)   9. (4)    10.(4)   11. (B)   12. (B)    13. (C)    14. (C)   15. (C)   16. (C)   17. (B)   18. (D)    19. (C)   20. (C)   21. (3)    22. (1)    23. (1)    24. (3)    25. (C)  

comments powered by Disqus