(Paper) Sample Practice Paper SBI Bank (2009)

Sample Practice Paper SBI Bank (2009)

1. The sum of two consecutive numbers is 55, which is the largest number?
(a) 25
(b) 28
(c) 26
(d) 27
Answer :
(b) 28

2. The radii of two spheres are in the ratio 2:3. What is the ratio of their surface areas?
(a) 4:9
(b) 2:3
(c) 8:27
(d) 4:6
Answer :
(c) 8:27

3. What is the chance of getting a 2 or 4 in rolling a die?
(a) 2/3
(b) 1/6
(c) 1/3
(d) 1/2
Answer :
(b) 1/6

4. What is the common ratio of the progression 3√2, 6, 6√2 ?
(a) 3
(b) 2
(c) √2
(d) √3
Answer :
(c) √2

5. Five times an unknown number is 5 less than 50. The unknown number .
(a) 10
(b) 11
(c) 9
(d) 5
Answer :
(c) 9

6. Water is filled in a cylindrical vessel in such a way that its volume doubles after every five minutes. If it takes 30 minutes for the vessel to be full, then the vessel will be one fourth full in .
(a) 20 minute
(b) 25 minutes
(c) 7 minutes 30 seconds
(d) 10 minutes
Answer :
(a) 20 minutes

7. At what rate of simple interest per annum an amount will be doubled in 10 years?
(a) 10%
(b) 7.5%
(c) 16%
(d) 15%
Answer :
(a) 10%

8. If 10 cats can kill 10 rats in 10 minutes how long will it take 100 cats to kill 100 rats .
(a) 1 minutes
(b) 10 minute
(c) 100 minutes
(d) 10000 minutes
Answer :
(b) 10 minutes

9. The acute angle between the hour hand and minute hand of a clock at 4 PM.
(a) 900
(b) 1200
(c) 1500
(d) 2400
Answer :
(b) 1200

10. When a shop keeper sold 2/3 of an item, he got the cost price of the whole lot. What is the percentage of his profit?
(a) 33 1/8 %
(b) 66 2/3 %
(c) 25 %
(d) 50 %
Answer :
(d) 50%

11. If you add 100 to a certain number, the result will be more than, if you multiply that number by 1000 what is that number?
(a) 1.5
(b) 1.0
(c) 2.5
(d) 2.0
Answer :
(b) 1.0

12. If 75 % of a number is added to 75, the result is the number itself, then the number is:
(a) 250
(b) 750
(c) 400
(d) 300
Answer :
(d) 300

13. A student has to secure 40 % marks to pass. He gets 150 marks and fails by 30 marks. What is the maximum marks?
(a) 400
(b) 500
(c) 475
(d) 450
Answer :
(d) 450

14. A school has enough food for 400 children for 12 days. How long will the food last if 80 more children join them?
(a) 6 days
(b) 7 days
(c) 10 days
(d) 8 days
Answer :
(c) 10 days

15. The height of a cone and its base diameter are equal. If the base radius is ‘r’ what is its slant height?
(a) 3r
(b) 4r
(c) √5r
(d) √3r
Answer :
(c) √5r


Suggested Reading For SBI Probationary Officer Recruitment Examination 2011

Buy SSC - Combined Graduate Level

ORDER ONLINE NOW!






Daily Freshers JOBS Via Email