(Paper) State Bank of India Clerical Exam Model Question Paper

http://placementpapers.net/helpingroot/images/sbi-logo.gif

State Bank of India Clerical Exam Model Question Paper

1. Sum of smallest six digit no. and greatest five digit no. is:
a. 199999
b. 201110
c. 211110
d. 1099999
e. None of these

2. Value of 112 * 54. is :
a. 6700
b. 70000
c. 76500
d. 77200
e. None of these

3. 1399*1399
a. 1687401
b. 1901541
c. 1943211
d. 1957201
e. None of these

4. When a no. is multiplied by 13 product consist of all 5’s. The smallest such no. is
a. 41625
b. 42135
c. 42515
d. 42735
e. None of these

5. If n is –ve no. then which of the following is least.
a. 0
b. –n
c. 2n
d. n2
e. None of these

6. If -1<=x <=2 and 1<= y <= 3 then least value of 2y-3x is :
a. 0
b. -3
c. -4
d. -5
e. None of these

7. The least prime no. is :
a. 0
b. 1
c. 2
d. 3
e. None of these

8. The sum of prime no.’s b/w 60 and 75 is:
a. 199
b. 201
c. 211
d. 272
e. None of these

9. Total no. of even prime no.’s is :
a. 0
b. 1
c. 2
d. None
e. None of these

10. How many No’s B/w 400 and 600 begin with or end with digit 5.
a. 40
b. 100
c. 110
d. 120
e. None of these

11. The digit in unit’s place of product 81*82……..*89 is:
a. 0
b. 2
c. 6
d. 8
e. None of these

12. The sum of first 45 natural no’s is :
a. 1035
b. 1280
c. 2070
d. 2140
e. None of these

13. The unit’s digit in the product of 771 * 659 * 3 65 is :
a. 1
b. 2
c. 4
d. 6
e. None of these

14. Which no. is exactly divisible by 11
a. 235641
b. 245642
c. 315624
d. 415624
e. None of these

15. The largest natural no. which exactly divides the product of any 4 consecutive natural no’s is:
a. 6
b. 12
c. 24
d. 120
e. None of these

16. The diff. b/w squares of 2 consecutive odd integers is always divisible by:
a. 3
b. 6
c. 7
d. 8

e. None of these

17. The smallest no. to be added to 1000 so that 45 divides the sum exactly is :
a. 10
b. 20
c. 35
d. 80
e. None of these

18. The least no. which must be subtracted from 6709 to make it exactly divisible by 9 is :
a. 2
b. 3
c. 4
d. 5
e. None of these

19. Find the no. nearest to 99547 and exactly divisible by 687:
a. 98928
b. 99479
c. 99615
d. 100166
e. None of these

20. The least no. by which 72 must be multiplied in order to produce a multiple of 112 is
a. 6
b. 12
c. 14
d. 18
e. None of these

21. Which largest no. of 5 digits is divisible by 99:
a. 99909
b. 99981
c. 99990
d. 99999
e. None of these

22. A no. when divided by 114 leaves the remainder 21 if same no. is divided by 19 the remainder will be
a. 1
b. 2
c. 7
d. 21
e. None of these

23. The diff. b/w 2 no’s is 1365 when larger no. is divided by smaller the quotient is 6 and the remainder is 15. The smaller no. is :
a. 240
b. 270
c. 295
d. 360
e. None of these

24. The divisor is 10 times the quotient and 5 times the remainder if remainder is 46 then dividend is :
a. 4236
b. 4306
c. 4336
d. 5336
e. None of these

25. A four digit no. divisible by 7 becomes divisible by 3 when 10 is added to it the largest such no. is :
a. 9947
b. 9987
c. 9989
d. 9996
e. None of these

ANSWERS WITH EXPLANATION :

1) a
2) 1120000/16 = b
3) (1400-1)*(1400-1) = d
4) 555555/13 = d
5)c 6)c 7)c 8)d 9)b 10)c 11)a 12)a 13)c
14)d 15)c 16)d 17)a 18)c 19)c 20)c 21)c
22)d 23)b 24)d 25)b


Suggested Reading For SBI Probationary Officer Recruitment Examination 2011

Buy SSC - Combined Graduate Level

   ORDER ONLINE NOW!






Daily Freshers JOBS Via Email