(Paper) Important General Knowledge Questions For Banking Exams

1. The runner up in 2009 Wimbledon women’s singles is—
(A) Venus William
(B) Serena William
(C) Dinara Safina
(D) Svetlana Kuznetsova
Ans : (A)

2. According to the latest official ranking the number one football team of the world is—
(A) Spain
(B) Brazil
(C) Netherlands
(D) Germany
Ans : (B)

3. The Asian Tour Title (Indonesia’s President Invitational Title of Golf) has been won by—
(A) Jeev Milkha Singh
(B) Tiger Woods
(C) Gaganjeet Bhullar
(D) None of these
Ans : (C)

4. German Grand Prix winner is—
(A) Lewis Hamilton
(B) Mark Webber
(C) Valentino Rossi
(D) None of these
Ans : (B)

5. Which of the following is incorrectly matched ?
---------------------------------------------------
    Governor               |            State
---------------------------------------------------
(A) Kateekal Sankarnarayanan 		Jharkhand
(B) Devendra Nath Dwivedi 		Gujarat
(C) Banwari Lal Joshi —                 Uttar Pradesh
(D) Margaret Alva —                     Uttarakhand
(E) Jagannath Pahadia —                 Haryana

Ans : (B)

6. Yukiya Amano is the new chief of—
(A) UNESCO
(B) IAEA
(C) WTO
(D) WHO
Ans : (B)

7. Who has not been given the Akademi Ratna (Akademi Fellows) ?
(A) Sitara Devi (Dance)
(B) R.C. Mehta (Music)
(C) Khaled Chaudh (Theatre)
(D) Ustad Zakir Hussain (Tabla)
Ans : (D)

8. Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development has recently been conferred on—
(A) Bill Gates
(B) Jacob Zuma
(C) Asma Jahangir
(D) None of these
Ans : (A)

9. The re-appointed Chairman of Economic Advisory Council to Prime Minister is—
(A) Dr. Bimal Jalan
(B) Montek Singh Ahluwalia
(C) Dr. C. Rangrajan
(D) None of the above
Ans : (C)

10. Who of the following has been honoured with Ashok Chakra—the peace time highest gallantry award ?
(A) Major D. Shri Ram Kumar (Assam Rifles)
(B) Major Rohit Sharma (Para Special Forces)
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above
Ans : (C)

11. India’s Deep Joshi has recently been honoured with—
(A) Magsaysay Award
(B) Whitley Prize
(C) Right to Livelihood Award
(D) None of the above
Ans : (A)

12. ‘The Idea of Justice’ is the book authored by—
(A) Murtaza Rizvi
(B) Amartya Sen
(C) Dharmendra Bhandari
(D) A.R. Laxman
Ans : (B)

13. AFT stands for—
(A) Anti-Foreign Trade Practice
(B) Armed Forces Training
(C) Armed Forces Tribunal
(D) None of the above
Ans : (C)

14. The dreaded terrorist who was recently killed in the U.S. led drone attack in Afghanistan is—
(A) Osama Bin Laden
(B) Baitullah Mehsud
(C) Fazlullah
(D) None of these
Ans : (B)

15. The new chairperson of Children Film Society of India is—
(A) Nafisa Ali
(B) Shabana Azmi
(C) Nandita Das
(D) None of these
Ans : (C)

16. The third Twenty-20 Cricket World will be organized in—
(A) West Indies
(B) Kenya
(C) South Africa
(D) Australia
Ans : (A)

17. The 2010 Hero Honda World Cup of Hockey will be held in—
(A) Bangkok
(B) New Delhi
(C) Tokyo
(D) Kuala-Lumpur
Ans : (B)

18. The number one tennis player of the world, according to latest ranking, is—
(A) Roger Federer
(B) Rafael Nadal
(C) Andy Murray
(D) Andy Roddick
Ans : (A)

19. The number of districts which have been declared drought hit by State governments in the country is—
(A) 200
(B) 281
(C) 246
(D) 150
Ans : (C)

20. The top three countries in winning medals in World Swimming Championship held in Rome (in descending order) are—
(A) China, U.S.A. and India
(B) U.S.A., Japan and Germany
(C) U.S.A., Germany and Canada
(D) U.S.A., Australia and China
Ans : (D)

comments powered by Disqus