(Paper) WIPRO Placement Paper (Aptitude and Technical) 27 January 2010 | PART -1

WIPRO Placement Paper (Aptitude and Technical) 27 January 2010 | PART -2

Aptitude

Questions = 50 ; time limit = 50 minutes. no negative marking. Offline (paper & pen) test
Section1- English, 15 questions

Direction 1-5 : In each of the following questions, find out which part of the sentence has an error. if there is no mistake the answer is 'no error'

1. Twice twelve / makes / twenty four / No error

A B C D

Ans: B

2. The flight purser took control / of the plane after / the pilot had had / a heart attack / No error

A B C D E

Ans: C

3. My friend did not see me / for many years / when I met him last week / No error

A B C D

Ans : A

4. We grieve our loss and cry helplessly / while we should be fighting for our rights / and die a noble death / No error

A B C D

Ans : B

5. Work hard / lest you will / fail / No error

A B C D

Ans : D

Directions 6-10: The following questions, consist of two words each that have a certain relationship to each other, followed by four lettered pairs of words. Select the lettered pair that has the same relationship as the original pair of words.

6. Kangaroo : Australia

A) Whale : River B) Elephant : Russia C) Penguin : Antarctica D) India : Peacock

Ans: C

7. Coronation : Reign

A) Vaccination : Immunity B) Sculptor : Statue C) Degree : Graduate D) Summer : Rain

Ans: D

8. Grain : Salt

A) Chip : Glass B) Blades : Grass C) Shred : Wood D) Shard : Pottery

Ans : A

9. Scythe ; Reaping

A) Light ; Shining B) Shears : Cutting C) Saws : Gluing D) Screws : Turning

Ans : B

10. Dislike : Repulsion

A) Dream : Sleep B) Steal : Crime C) Reputation : Behaviour D) Intelligence : Wit

Ans: D

Directions 11-12 : In each of the following questions, a sentence has been given in Active (or passive) voice. Out of the four alternatives suggested select the one which best express the same sentence in Passive (or Active) Voice.

11. His pocket has been picked.

A) They have his pocket picked

B) Picking has been done to his pocket

C) Picked has been his pocket

D) Someone has picked his pocket.

Ans : D

12. Someone gave her a bull dog.

A) She was given a bull dog.

B) a bull dog was given to her

C) She has been given a bull dog

D) She is being given a bull dog by someone

Ans : B

Directions 13-15 : Pick out the most effective word from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete

13. He succeeded in getting possession..............his land after a long court case

A) for B) to C) of D) with E) against

Ans: C

14. Now a days Rajani is .............busy to take care of her health.

A) very B) too C) so D) extremely

Ans: B

15. Had the police not reached there in time the bandits...............him

A) did have killed B) will have killed C) would kill D) would have killed

Ans: D

SET - 2

Six knights - P, Q, R, S, T and U - assemble for a long journey in two traveling parties. For security, each traveling party consists
of at least two knights. The two parties travel by separate routes, northern and southern. After one month, the routes of the northern and southern groups converge for a brief time and at that point the knights can, if they wish, rearrange their traveling
parties before continuing, again in two parties along separate northern and southern routes. Throughout the entire trip, the composition of traveling parties must be in accord with the following conditions
P and R are deadly enemies and, although they may meet briefly, can never travel together.

P must travel in the same party with S
Q can't travel by the southern route
U can't change routes
1. If one of the two parties of knights consists of P and U and two other knights and travels by the southern route, the other
members of this party besides P and U must be

a) Q and S
b) Q and T
c) R and S
d) R and T
e) S and T

Ans: e

2) If each of the two parties of knights consists of exactly three members, which of the following is not a possible
traveling party and route?

a) P,S,U by the northern route
b) P,S,T by the northern route
c) P,S,T by the southern route
d) P,S,U by the southern route
e) Q,R,T by the southern route

Ans: a

3) If one of the two parties of knights consists of U and two other knights and travels by the northern route, the other
members of this party >besides U must be

a) P and S
b) P and T
c) Q and R
d) Q and T
e) R and T

Ans: c

4) If each of the two parties of knights consists of exactly three members of different parties, and R travels by the
northern route, then T must travel by the

a) southern route with P and S
b) southern route with Q and R
c) southern route with R and U
d) northern route with Q and R
e) northern route with R and U

Ans: a

5) If, when the two parties of knights encounter one another after a month, exactly one knight changes from one travelling
party to the other travelling party, that knight must be

a) P b) Q c) R d) S e) T

Ans: e

6. X varies inversely as square of y. Given that y = 2 for x = 1. The value of x for y = 6 will be equal to

A) 3 B) 9 C) 1/3 D) 1/9

Ans : D

7. If 10% of x = 20% of y, then x : y is equal to

A) 1 : 2 B) 2 : 1 C) 5 : 1 D) 10 : 1

Ans : B

8. A starts business with Rs.3500 and after 5 months, B joins with A as his partner. After a year, the profit is divided in the
ratio 2 : 3. What is B's contribution in the Capital ?

A) Rs. 7500 B) Rs. 8000 C) Rs. 8500 D) Rs. 9000

Ans : D

9. Ronald and Elan are working on an assignment. Ronald takes 6 hours to type 32 pages on a computer, while Elan takes 5
hours to type 40 pages. How much time will they take, working together on two different computers to type an assignment
of 110 pages ?

A) 7 hours 30 minutes B) 8 hours C) 8 hours 15 minutes D) 8 hours 25 minutes

Ans : C

10. A and B can do a piece of work in 72 days; B and C can do it in 120 days; A dn C can do it in 4 days. Who among these
will take the least time if put to do it alone?

A) 80 days B) 100 days C) 120 days D) 150 days

Ans : C

11. A cistern can be filled by a tap in 4 hours while it can be emptied by another tap in 9 hours. If both taps are opened
simultaneously, then after how much time will the cistern get filled ?

A) 4.5 hours B)5 hours C) 6.5 hours D) 7.2 hours

Ans : D

12. Pipe a can fill a tank in 5 hours, pipe B in 10 hours and pipe C in 30 hours. If all the pipes are open, in how many hours will
the tank completely ?

A) 6 min. to empty B) 6 min to fill C) 9 min. to empty D) 9 min. to fill

Ans : C

13. A thief steals a car at 2.30 p.m and drives it at 60 kmph. The theft is discovered at 3 p.m and the owner sets off in another
car at 75 kmph. When will be overtake the thief.

A) 4.30 p.m B) 4.45 p.m C) 5 p.m D) 5.15 p.m

Ans : E

14. Two trains starting at the same time from two stations 200 km apart, and going in opposite directions cross each other at a
distance of 110 km from one of the stations. What is the ratio of their speeds

A) 9 : 20 B) 11 : 9 C) 11 : 20 D) None of these

Ans : B

15. Two trains each 100 m long, moving in opposite directions, cross each other in 8 seconds. If one is moving twice as fast
the other, then the speed of the faster train is

A) 30 km /hr B) 45 km / hr C) 60 km/hr D) 75 km/hr

Ans : C