(Paper) HCL Placement Paper and Pattern (Technical)

PAPER: HCL Placement Paper and Pattern (Technical)

Section I: computer awareness 


Section II: Simple C- language 


Section III: On pointers & structures and C++, JAVA(only 1 on this) 


Section IV: Analytical 


1. Which of the following involves context switch,


(a) system call (b) privileged instruction) floating point exception) all the above (e) none of the above


Ans: (a)


2. In OST, terminal emulation is done in


(a) sessions layer b) application layer c) presentation layer (d) transport layer


Ans: (b)


3. For a 25MHz processor , what is the time taken by the instruction which needs 3 clock cycles,


(a)120 nano secs(b)120 micro secs(c)75 nano secs(d)75 micro secs ans a


4. For 1 MB memory, the number of address lines required,


(a)11 (b)16 (c)20(d) 24


Ans. (c)


5. Semaphore is used for


(a) synchronization b) dead-lock avoidance (c) box (d) none


Ans. (a)


6. Parity error checking is used for.........?


Ans: a odd numbers of errors


7. Address on internet are (Internet IP address is unique for..)


a) unique for particular domain


b) unique for a particular sub-node list


c) unique countrywide


d) unique in a network area


Ans: b has to be unique in the sub network


8. one ans is c Volatile modifier


9. OLE is used in
a) inter connection in Unix


b) interconnection in WINDOWS


c) interconnection in WINDOWS NT


ans c(check)


10. Convert a given HEX number to OCTAL


11. Macros and function are related in what aspect?


(a) recursion


(b) varying no of arguments


(c) hypo checking


(d) type declaration


Ans d or a (check)


12.Preprocessor does not do which one of the following


(a) macro


(b) conditional complication


(c) in type checking


(d) including load file


Ans. (c)


13. Piggy backing is a technique for


a) Flow control


b) Sequence


c) Acknowledgement


d) retransmission


Ans. (c)


14. In signed magnitude notation what is the minimum


value that can be represented with 8 bits


(a) -128


(b) -255


(c) -127


(d) 0


Ans a


15. There is an employer table with key fields as employer number data in every n'th row are needed for a simple following queries will get required results.


(a) select A employee number from employee A , w here exists from employee B where A employee no. = B employee having (count(*) mod n)=0


(b) select employee number from employe A, employe B where A employe number=B employ number group by employee number having(count(*) mod n=0 )


(c) both (a) & (b)


(d) none of the above


15. Type duplicates of a row in a table customer with on uniform key field customer number you can see


a) delete from customer where customer number exists (select distinct customer number from customer having count )


b) delete customer a where customer number in b rowid 

c) delete customer a where customer number in( select customer number from customer a, customer b )


d) none of the above